facebook.com

Recikliranjem do zaštite okoliša i značajnih povoljnosti

Recikliranje plastike proces je prerade upotrijebljene plastike u proizvod koji se može ponovno koristiti, pri čemu proizvodi trećinu sumpornog dioksida manje, oko 90% manje otpada i oko 250% manje ugljičnog dioksida. S obzirom na duljinu potrebnu za razgrađivanje plastike, nužno je razvijanje svakodnevnih održivih navika, a trenutačno je aktualna rijetka mogućnost recikliranja kozmetičkih proizvoda.

Reciklažom tek jedne plastične boce sačuva se energija potrebna za 6 sati neprekidnog rada žarulje od 60 W, dok se korištenjem reciklirane plastike za proizvodnju nove štedi gotovo 88% energije. Recikliranjem pet plastičnih dvolitarskih boca dobiva se dovoljno plastičnog materijala za proizvodnju jedne skijaške jakne. Vrijeme potrebno za razgradnju plastičnih materijala mjeri se u nekoliko tisućljeća, obična plastična boca razgrađuje se od 100 do 400 godina, dok se prva ikad proizvedena plastika još uvijek nije razgradila. U Europskoj uniji u prosjeku 16% cijene proizvoda odlazi na ambalažu, koja gotovo uvijek po raspakiravanju proizvoda završava u smeću.

Upravo zahvaljujući neumoljivoj statistici svakodnevno se sve više osmišljavaju različiti načini kako recikliranje uklopiti u svoju svakodnevnicu. Jedan od takvih načina je i tromjesečna inicijativa L’Oreala i dm-a tijekom koje, u predviđene kutije za recikliranje u dm prodavaonicama možete odložiti praznu plastičnu kozmetičku ambalažu svih proizvođača, čime ostvarujete popust od 30% na proizvode poznatih brendova L´Oréal Grupe.

Akcija traje od 1. srpnja, a za jednu predanu ambalažu kupci su ostvarivali pravo popusta na jedan proizvod dekorativne kozmetike L’Oreal Paris i Maybelline u srpnju te na L’Oreal Paris i Garnier proizvodima za njegu kose u kolovozu, dok će se tijekom rujna moći reciklirati i uštedjeti na L’Oreal Paris, Garnier i Mixa proizvodima za njegu lica.

Komentiraj