Marko Prpic/PIXSELL

“Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine”

“Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine” – slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. ožujka sa ciljem razvijanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja za očuvanje općeg zdravlja.

Po rezultatima novog međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih, provedenog 2018., više od jednom dnevno zube pere 60 posto dječaka i 71 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 52 posto dječaka i 77 posto djevojčica od 13 godina, te 53 posto dječaka i 76 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Oralno zdravlje održava se prvenstveno pranjem zubi, ako se to ne radi dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu – karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Bolesti usne šupljine mogu se reflektirati na zdravlje cijelog organizma, pa je oralno zdravlje iznimno važno za djecu od najranije dobi. Briga o mliječnim zubima, osim što stvara dobre navike u djece, ključna je za kasnije stanje usne šupljine.

Na oralno zdravlje također utječu način života, socijalni status, obrazovanje i životne navike – način prehrane, konzumacija alkohola i duhana, te redoviti kontrolni pregledi.

Stručnjaci ističu kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, ali su ključni i rano otkrivanje i liječenje bolesti zubi.

Na tom tragu je i nacionalni program “Zubna putovnica” koji uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju prvi razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole, kao i pilot projekt nadziranog četkanja zubi koji se provodi u vrtićima i školama.

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i zagrebačkog Stomatološkog fakulteta posjetit će u ponedjeljak Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Komentiraj