FaH

“RECESIJA ZARADA”: Wall Street očekuje pad dobiti kompanija

Zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenje potražnje u svijetu, u trećem bi tromjesečju, po prvi puta od 2009., mogla pasti dobit američkih kompanija, a kako bi se taj trend mogao i nastaviti, analitičari već najavljuju ‘recesiju zarada’.

Analitičari u najnovijoj anketi Reutersa očekuju pad dobiti kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostvare li se te procjene, bio bi to prvi pad zarada američkih kompanija od trećeg tromjesečja 2009. godine i globalne financijske krize.

A zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, niskih cijena nafte i sirovina, kao i visokog tečaja dolara, smanjuju se i očekivanja za iduće tromjesečje.

Zbog toga neki analitičari govore o opasnosti od ‘recesije zarada’, po uzoru na gospodarsku recesiju, odnosno pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

“Recesija zarada nije dobra stvar. U tom slučaju, nije mi toliko važno u kakvoj je situaciji gospodarstvo ili bilo što drugo”, kaže Michael Mullaney, direktor u tvrtki Fiduciary Trust.

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u minusu oko 9 posto u odnosu na rekordnu razinu od 21. svibnja, jer su usporavanje rasta kineskog gospodarstva i globalne potražnje, kao i nesigurnost po pitanju kamata u SAD-u, izazvali oštar pad cijena dionica posljednjih mjeseci.

Tržište je pod pritiskom i zbog smanjenih procjena poslovnih rezultata kompanija. Odnos između negativnih i pozitivnih najava kompanija iz S&P 500 indeksa za tekući kvartal iznosi 3,2 naprema 1,0.

Zbog toga su, pak, analitičari posljednjih mjeseci oštro smanjili procjene zarada u trećem tromjesečju u odnosu na procjene u anketi Reutersa od 1. srpnja, kada su očekivali pad dobiti za 0,4 posto na godišnjoj razini.

Očekuje se, također, i pad prihoda kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju, i to za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Kako bismo mogli očekivati rast cijena dionica kada svi ovi signali ne najavljuju neki napredak?”, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u tvrtki Synovus Trust Company.

S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru, za 64,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i njihove cijene. Zbog toga se u rudarskom sektoru u anketi Reutersa očekuje pad dobiti tih kompanija za 13,8 posto, dok bi industrijski sektor mogao zabilježiti pad zarada za 3,6 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Isključe li se iz procjena američki energetski divovi, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem bi tromjesečju mogle porasti 3,7 posto, pokazuje anketa Reutersa.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i rast tečaja dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Uspon dolara posljedica je očekivanja da će američka središnja banka Fed do kraja godine povećati kamatne stope, dok će, s druge strane, japanske i europske monetarne vlasti još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu politiku.

Komentiraj