EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Reakcije na rusku najavu povlačenja iz Sirije

Nakon najave Rusije da će početi povlačiti svoje snage iz Sirije, što je sirijska oporba pohvalila, stižu reakcije sirijske vojske i svjetskih čelnika, javljaju agencije.

Sirijska vojska je priopćila u ponedjeljak da će se nastaviti boriti sa skupinom Islamskom državom (IS), s Frontom al Nusrom i s “drugim terorističkim skupinama povezanim s njima”, pošto je njezin ruski saveznik rekao da će početi povlačiti svoje snage, prenosi Reuters.

U priopćenju sirijskog vojnog zapovjedništva navodi se da će se oružane snage boriti s istom odlučnošću kao i prije, u suradnji s “prijateljima i saveznicima”, dok se sigurnost i stabilnost ponovo ne uspostave “na svakom djeliću državnog teritorija”.

Usto se dodaje da je ruska odluka o smanjenju vojne nazočnosti u Siriji logičan potez i da su je zajedno donijeli najviši vojni dužnosnici dviju zemalja “nakon prekida borbenih operacija na nekim bojišnicama” u Siriji.

Damask je odbacio nagađanja o postojanju nesuglasica s Moskvom, rekavši da se predsjednik Asad dogovorio o “smanjenju” ruskih snaga u telefonskom razgovoru s predsjednikom Putinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak su razgovarali telefonski o sirijskoj krizi, priopćio je Kremlj.

Putin je rekao Obami da će se ruske snage početi povlačiti iz Sirije pošto su završile svoje “glavne zadaće” u borbi s terorizmom.

“Predsjednici su pozvali na ubrzavanje procesa političkog rješenja sirijskog sukoba i poduprli su razgovore u Ženevi između sirijske vlade i oporbe pod okriljem UN-a”, piše u tom priopćenju, kako prenosi Reuters.

Istodobno je Bijela kuća objavila da su Putin i Obama razgovarali o krizi u Siriji i o najavljenom povlačenju ruske vojske.

Obama je pohvalio smanjenje nasilja u Siriji otkako je na snagu stupio dogovor o prekidu neprijateljstva, ali je upozorio da bi nastavak ofenzive sirijske vojske mogao ugroziti mirovne napore, navodi se u priopćenju.

Američki predsjednik je usto istaknuo da je postignut stanoviti napredak u pružanju humanitarne pomoći u Siriji i da snage sirijske vlade moraju omogućiti slobodnu dopremu humanitarne pomoći, dodaje se u priopćenju Bijele kuće.

Povlačenje glavnine ruskih postrojba iz Sirije koje je u ponedjeljak navečer najavio ruski predsjednik, pridonijet će, ako se doista ostvari, “jačanju pritiska” na predsjednika Bašara al Asada, ocijenio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, a prenosi France Presse.

“Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih postrojba, to će pojačati pritisak na režim predsjednika Asada kako bi se u Ženevi napokon ozbiljno pregovaralo o političkoj tranziciji koja će očuvati stabilnost sirijske države i interese svih skupina”, ocijenio je Steinmeier.

Komentiraj