REAKCIJE NA PENAVU “Trebao bi se baviti Vukovarom, ne državnom politikom”

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u ponedjeljak na konferenciji za novinare izjavio da je Vukovar “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”, danas pristižu brojne reakcije.

Milijan Brkić rekao je kako razumije Penavu. “Svakog dana sluša te priče, ali isto tako sam u više navrata naglasio da sve probleme koje imamo moramo rješavati razgovorom”, rekao je Brkić i dodao da je suradnja s nacionalnim manjinama na snazi već dvije godine. “Ne vidim što se to posebno dogodilo, posebice na današnji dan, kad se obilježavaju obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja, da bi se to dizalo na neku višu razinu i od toga se stvarale nekakve priče”, kazao je.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako je posao Penave da brine o Vukovaru, a ne da vodi državnu politiku. “Pozivam ga da nastavi razvijati projekte od interesa za Vukovar, zajedno s Vladom, te da radimo na pomirenju, a ne na svađama i podjelama”, rekao je.

Identičnu reakciju imala je i Gabrijela Žalac. “Mislim da bi se gradonačelnik Penava trebao baviti razvojem Grada Vukovara, a da se ne bavi državnom politikom”, rekla je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je ocijenio da izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nisu udar na vrh HDZ-a. “To je njegovo mišljenje koje je on iskazao i što se toga tiče mislim da treba voditi brigu o stavovima predsjedništva i vrha stranke, a ovo su stavovi ljudi koji žive na tim prostorima”, rekao je Bošnjaković.

Branimir Glavaš, pak, smatra da se gradonačelnik jednog malog grada ne može baviti visokom politikom. “On ima puno više posla u gradu, treba to rješavati, ovo je ipak pitanje državne politike. Jako mi je čudno da se jedan gradonačelnik usudi ulaziti u sferu visoke politike, bolje se vidi odozgo nego iz istočne Slavonije”, rekao je. Na novinarsko pitanje hoće li biti sankcija za Penavu, Glavaš je rekao: “S obzirom na moje političko iskustvo, mogu reći da bi netko mogao završiti u loncu, previše kukuriče”.

Komentiraj