REAKCIJE NA OSTAVKU: Macron: “Potrebno je brzo pojašnjenje o Brexitu”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je zatražio ‘brzo pojašnjenje’ oko Brexita nakon što je britanska premijerka Theresa May najavila ostavku, prenosi BBC.

Macron je naglasio kako treba sačuvati glatko funkcioniranje Europske unije, te se priključio ostalim čelnicima Europske unije i odao počast ‘hrabrosti’ Therese May. “Ostavka britanske premijerke “treba (nas) također podsjetiti, u ovom trenutku važnog izbora, da glasovi kojima se nešto odbacuje, a ne nudi se alternativa, vode u pat poziciju”, rekao je Macron aludirajući na aktualne izbore za Europski parlament.

Europska komisija jasno je poručila kako će s nasljednikom Therese May surađivati, ali istaknula kako neće biti promjena u sporazumu. “Predsjednik EK Jean Claude Juncker cijenio je suradnju s May. Naglasio je kako je May hrabra i za nju ima puno poštovanja”, kazala je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva. Dodala je kako će Juncker jednako poštivati i surađivati s novim premijerom.

Boris Johnson, najizgledniji kandidat za nasljednika May na premijerskoj dužnosti, ostavku je popratio izjavom “da je vrijemo za provedbu Brexita”. “Hvala na vašim stoičkim uslugama koje ste uložili za našu zemlju i Konzervativnu stranku. Sada je vrijeme da poslušamo (vaše) pozive: zbiti redove i provesti Brexit”, zatvitao je Johnson, bivši ministar vanjskih poslova.

“Gotovo je nemoguće” zaustaviti tvrdi Brexit nakon ostavke Therese May, smatra španjolska vlada. “Britanska vlada, britanski parlament jedini su odgovorni za izlazak bez sporazuma i za njegove posljedice”, komentirala je glasnogovornica španjolske vlade.

“Poštujem ostavku britanske premijerke”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. “Općenito, (kancelarka) želi da njemačka vlada nastavi tijesno surađivati s britanskom vladom (…) a tako će i biti”, rekla je glasnogovornica kancelarke Merkel. Odbila je izjasniti se o posljedicama ostavke na Brexit.

Mandat britanske premijerke odvijao se u “vrlo složenom razdoblju” za odnose između Velike Britanije i Rusije, ocijenio je Kremlj i dodao da “pozorno” prati situaciju nakon njezine ostavke. “Nažalost, ne mogu se sjetiti nekog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa između Rusije i Velike Britanije. Prije bih rekao da se dogodilo suprotno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Europska unija neće ponuditi bolji dogovor o Brexitu sljedećem britanskom premijeru, kazao je irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney a premijer Leo Varadkar ocijenio je da bi izbor novog britanskog premijera mogao voditi novoj “za Irsku vrlo opasnoj” fazi pregovora o Brexitu.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional