REAKCIJE NA ODLUKU VLADE O MIROVINSKOJ REFORMI: “To je kapitulacija HDZ-ove Vlade”

Nakon što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade otkrio kako je Vlada odlučila da će u cijelosti preuzeti prijedloge inicijative “67 je previše” i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, počele su stizati prve rekakcije.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin tako kaže da se radi o ‘kapitulaciji HDZ-ove vlade’. “Vlada je shvatla da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i shvatila da je bolje popustiti, umjesto lupati glavom u zid”, rekao je Grbin u Saboru.

Dodao je da mu je drago što je Vlada to napravila, ali da toj odluci pristupa s određenom dozom opreza. “Dok ono što je Plenković izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ”, rekao je Grbin.

Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh, pak, za N1 je rekao kako se radi o vrlo lukavom manevru, kojim se postiže nekoliko ciljeva. “Prvo, pokušava se umiriti dio javnosti, građani koji su se izjasnili i potpisali zahtev za referendumom. Treba prepoznati i politički trenutak donošenja ove odluke . nikako mu ne bi odgovarao referendum prije predsjedničkih izbora, to bi svakako nanijelo štetu njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji. Ovo je lukav potez i ako se umiri javnost promjenom Zakona, postoji teoretska mogućnost da se zakon promijeni za dvije, 5 ili 6 godina. Da se održi referendum, to ne bi bilo moguće jer referendumsku odluku možete samo referendumom promijeniti”, kazao je Beus Richembergh.

Komentiraj