REAKCIJE NA BREXIT: John Kerry u ponedjeljak u Londonu i Bruxellesu

Win McNamee/Getty Images

Američki državni tajnik John Kerry je u nedjelju u Rimu rekao da žali zbog britanske odluke o izlasku zemlje iz Europske unije i obećao je da će Europljanima pružiti podršku.

Kerry će u ponedjeljak otići u Bruxelles na sastanak s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, koji je početno bio predviđen u nedjelju u Rimu, i zatim će otputovati u London.

“Želimo ujedinjenu i jaku Europsku uniju, kao partnera s kojim možemo raditi na važnim temama s kojima smo danas suočeni”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare s talijanskim kolegom Paolom Gentilonijem.

“Jedna zemlja je donijela odluku, za koju su se Sjedinjene Države nadale da će ići u drugom smjeru”, rekao je i dodao da će se ta odluka razmatrati u kontekstu interesa i vrijednosti koje ih povezuju s EU”.

Gentiloni je rekao da Brexit pokazuje potrebu pokretanja europskog plana. “Izazov koji je pred nama je da tu krizu pretvorimo u priliku i od tog teškog trenutka učinimo prigodu za pokretanje EU-e”, izjavio je talijanski ministar.

Washington nije skrivao svoje razočaranje nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz EU, 43 godine nakon pristupa europskim sporazumima. SAD strahuju od posljedica na svjetski rast i potrese na financijskim tržištima, koja su jako pala u petak u Europi.

Američki predsjednik Barack Obama se jasno, ali uzalud  izjasnio za ostanak Velike Britanije u EU. U petak je Obama rekao da će Velika Britanija i Europska unija ostati nezaobilazni partneri Sjedinjenih Država.

Kerry će u Rimu imati radnu večeru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Njegov susret s Mogherini je odgođen jer je šefica europske diplomacije ostala ovog vikenda u Bruxellesu radi promjena rasporeda uslijed britanske odluke.

U Londonu će se američki državni tajnik sastati s britanskim kolegom Philipom Hammondom i drugim dužnosnicima vlade Davida Camerona.

Komentiraj