Američki predsjednik Donald Trump naredio je zračne napade na sirijsku zračnu bazu odakle su pokrenuti kemijski napadi objavivši da djeluje u “vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a”.

Prema pisanju američkih medija, ispaljeno je 59 raketa Tomahawk koje su oštetile ili uništile sirijske zrakoplove, infrastrukturu i opremu u zračnoj bazi Shayrat kod Homsa. Guverner Homsa rekao je da je nekoliko osoba poginulo u napadu i dodao da se ta zračna baza koristi za potporu operacija protiv Islamske države.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su u napadu poginula četiri sirijska vojnika. Guverner Homsa, pak, nekoliko sati kasnije, objavio je kako je u američkom napadu bilo i civilnih žrtava, u obližnjem selu. Kazao je da je u napadu na zračnu bazu poginulo pet osoba, a sedam ih je ranjeno.

Ruski šef parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost, Viktor Ozerev, izjavio je da bi ovi američki napadi mogli utjecati na borbu protiv terorizma. Potvrdio je da će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ovaj čin mogao bi se gledati kao čin agresije SAD-a prema članici UN-a”, rekao je. Agencija RIA navodi kako su ruski dužnosnici ranije upozoreni na napad.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi izjavio je kako Iran oštro osuđuje američki napad na sirijsku bazu. “Takve akcije samo će osnažiti teroriste u Siriji i zakomplicirati situaciju u Siriji i cijeloj regiji”, rekao je Qasemi, kako prenosi agencija ISNA.

Nakon napada reagirao je i Kremlj. Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitry Peskov opisao je američki napad kao ‘agresiju na suverenu naciju’. Putin napad vidi kao pokušaj da se svijetu odvarti pažnja s civilnih žrtava američkih napada u Iraku te da se nanese velika šteta američko-ruskim vezama.

Britanska vlada objavila je kako u potpunosti podržavaju američke napade na sirijsku bazu kao odgovor na kemijski napad. “Vjerujemo da je ovo odgovarajući odgovor na barbarski kemijski napad sirijskog režima”, poručili su.

I Turska pozitivno gleda na američke napade na sirijsku bazu. Zamjenik premijera Numan Kurtulmus izjavio je za FOX TV kako bi međunarodna zajednica trebala zauzeti čvrsti stav protiv ‘barbarizma’ sirijskog režima. “Sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora biti kažnjen, a mirovni proces u Siriji mora biti ubrzan”, dodao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault rekao je da ga je američki državni tajnik Rex Tillerson obavijestio o napadu tijekom noći. “Upotreba kemijskog oružja je užasna i treba biti kažnjena jer je ratni zločin”, poručio je Ayrault dodajući kako Rusija  i Iran moraju shvatiti da je besmisleno podupirati Assada. Istaknuo je i kako Francuska ne želi ulaziti u sukobe s te dvije države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priopćenjem je komentirao američke napade na sirijsku bazu. Poručio je kako ih potpuno podržava. “Predsjednik Trump je i riječima i djelima poslao snažnu poruku da upotreba kemijskog oružja neće biti tolerirana. Izrael u potpunosti podržava odluku predsjednika Trumpa i nada se da će ova odlučna poruka odjeknuti ne samo u Damsku, već i u Teheranu, Pyongyangu i drugdje”, poručio je Netanyahu.

Napad na sirijsku bazu podržao je i australski premijer Malcolm Turnbull, koji je poručio kako je američki napad poslao poruku svijetu i režimu Bashara al-Assada da se kemijski napadi neće tolerirati. Turnbull je rekao da je sada dovedeno u pitanje može li Assada i dalje biuti na čelu Sirije.

Napad je pozdravila i sirijska oporba nadajući se da će zaustaviti daljnja sirijska bombardiranja. “Nadamo se da će se napadi nastaviti kako bi se spriječili režimski napadi iz zraka i korištenje zabranjenog oružja”, rekao je Ahmad Ramadan, čelnik Sirijske nacionalne koalicije.

Saudijska Arabija snažno podupire američke napade ocijenivši da je Trump donio ohrabrujuću odluku. “Saudijska Arabija snažno podupire američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na uporabu kemijskog oružja protiv nedužnih civila”, priopćili su, kako prenosi agencija SPA.

Komentiraj