FOTO: REAKCIJE IZ SDP-A “Ovo je uspjeh ujedinjene stranke”

Nakon što je u 23:15 DIP objavio kako SDP dobiva i četvrti mandat, što se do kraja može i promijeniti, Davor Bernardić kazao je kako je to zajednički uspjeh, uspjeh ujedinjenog SDP-a.

“Izazovi pred nama su ogromni. Mnogi strahuju za krov nad glavom, velik broj građana živi na rubu siromaštva. I zato najavljujem da nećemo odustati od naše borbe za povećanje plaća i mirovina u Hrvatskoj. Hvala svima koji ste prepoznali našu borbu za čovjeka, pravednost, jednakost. Vi ste se izborili”, kazao je Bernardić.

“Hvala svima koji su izašli na izbore, bez obzira za koga ste glasali. Pokazali ste odgovornost. Hvala svima”, poručio je.

Nositelj izborne liste SDP-a Tonino Picula izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatima izlazne ankete koja pokazuje da je njegova stranka osvojila 18,4 posto glasova, odnosno tri mandata u Europskom parlamentu, ocijenivši da je SDP postigao zadane političke ciljeve.

“Očito smo postigli zadane političke ciljeve, koje smo realno postavili. U okolnostima u kojima se SDP našao, pri čemu mislim na gotovo dvije godine različitih unutarnjih turbulencija, uspjeli smo konsolidirati poziciju stranke“, kazao je Picula dodavši kako je jedan od razloga uspjeha bila i dobro sastavljena lista od pojedinaca koji imaju jasan politički identitet.

Duga kampanja pomogla je da prenesemo našu poruku svim dijelovima biračkog tijela i došlo je do reakcije birača koji su očito poželjeli ojačati upravo socijaldemokratsku alternativu, kako u Hrvatskoj tako i, nadam se, diljem Europske unije, istaknuo je Picula.

Komentirajući prolazak, po izlaznoj anketi, krajnje desnih političkih opcija koje vjerojatno ne bi želio vidjeti u Europskom parlamentu, Picula je rekao da je bilo nerealno očekivati da se u situaciji kada imamo 33 liste ta politička gibanja i svojevrsni porast antiestablishment i antisistemskih opcija i pojedinaca neće odraziti i na situaciju u Hrvatskoj.

“Vidjet ćemo na koji će se način i oni politički organizirati u Europskom parlamentu, ali nadam se da će proeuropske stranke i opcije doista imati snage i riješiti sve krizne momente zbog kojih su populisti i antisistemske stranke i pojedinci politički narasli”, rekao je Picula.

Prve izlazne ankete europarlamentarnih izbora, prema kojima SDP osvaja tri mandata, komentirao je u stranačkom stožeru i Predrag Fred Matić.

“SDP je sebi zacrtao kao cilj tri mandata, daj Bože da tako ostane, a daj Bože i da je četvrti mandat”, rekao je Matić i dodao kako bi mu bilo draže da odu tri kandidata SDP-a bez njega nego dva zajedno s njim. “Do ponoći ću provjeriti kako me preferiraju ljudi. Mislim da sam najprepoznatljivji u ovoj zemlji, ali ne želim biti prepotentan”, dodao je za N1.

Ulazak Liste Mislava Kolakušića, Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku u Europski parlament komentirao je riječima da su ljudi nezadovoljni politikama velikih stranaka.

Ranko Ostojić je, pak, za Index kazao kako je SDP ostvario svoj cilj. “Ovo su izlazne ankete i razlika između nas i HDZ-a je mala i daje nam za pravo da cijenimo to kao bitan iskorak u odnosu na HDZ”, rekao je.

Ostojić je dodao kako je ovo prva od utakmica, a kasnije će biti još bolji.

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan kazala je kako se radi o očekivanim rezultatima. “Iznenađenje je na desnici i možda Mislav Kolakušić. U desnom biračkom tijelu je došlo do rasapa, rekla bih. Vidjet ćemo hoće li se rezultati izlaznih anketa i potvrditi”, dodala je.

Gordan Maras komentirao je rezultate izlaznih anketa. “Rezultat SDP-a je dobar, u Zagrebu smo pobijedili. To mi je osobno jako drago. Opet smo u Zagrebu najjača stranka, a to želimo biti i u Hrvatskoj. Teško je reći tko će od SDP-ovih kandidata ići u Europarlament jer imamo jake kandidate. Vidjet ćemo. No ja sam svoj cilj ostvario. SDP je najjača stranka u Zagrebu”, rekao je Maras.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je da je, prema neslužbenim informacijama o rezultatima izbora, SDP najjača stranka u Zagrebu i većini županijskih središta, čime je pokazao da je “nepoderiv”.

“U projekcijama koje smo zacrtali prije izbora u broju mandata i glasova, to je otprilike ono što smo očekivali Prema informacijama koje imam, SDP je najjača stranka u Zagrebu i u nizu gradova, odnosno, u većini županijskih središta, što je ohrabrujuće”, kazao je Bauk dodavši kako je “SDP pokazao da je nepoderiv”.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional