REAKCIJE HRVATSKIH POLITIČARA Kosor: “Sud je poručio, svijetu i gradu: zločin se isplati! Sramota!”

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski političari komentirali su u četvrtak oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.

Prvi se oglasio premijer Tihomir Orešković, koji je jutro proveo u Vukovaru, naglašavajući da je presuda Šešelju sramotna. “Ovo je poraz haškog tužiteljstva. Nadam se da će tu i Srbija reagirati, jer je put prema EU pravi put. Nadamo se da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanje od strane naših susjeda”, rekao je Orešković.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač presudu je komentirao pitem priopćenje, u kojem naglašava kako je presuda uvredljiva i šokantna za sve žrtve agresivne i velikosrpske politike. Presuda je razarajuća za proces pomirenja među ljudima i susjednim državama, poručio je.

“Svi oni u svijetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i provode politiku nasilnog mijenjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni bianco ček”, ističe Kovač.

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u četvrtak na Plitvicama kako je zgrožen oslobađajućom presudom šešelju. “Na ovaj dan, na ovom mjestu, da jedan notorni ratni zločinac, koji je uz to i harlekin, da se smije nama i cijelom svijetu. Doista, da je oslobođen po svim točkama, evo, konsterniran sam”, rekao je Karamarko.

Predsjdnik Sabora Željko Reiner uvjeren je da će se tužiteljstvo žaliti i da će pravda na kraju pobijediti. “Uistinu je to teško komentirati kad se zna da se radi o osobi koja je ismijavala isti sud, koja je zapravo bjelodano ratni zločinac. Nadajmo se da je to greška suda”, kazao je.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić danas je presudu pratio u studiju N1 televizije, a oslobađajućom je presudom ostao šokiran. “Ono što se može odmah reći je da je ovo još jedan dokaz da pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku. Ovo je pljuska svim žrtvama od ratnohuškačke politke Šešelja koji to nikada nije skrivao. Manje osjećam ljutnju na teret onih koji su puki izvršitelji zločina, ali najgori soj su huškači koji su takve maloumne ljude huškali, a Vojislav Šešelj bio jedan od najvećih stručnjaka za to. Šteta da takav čovjek takvih intelektualnih kapaciteta nije krenuo na nešto pozitivno. Puki izvršitelj ubojstva je za mene nevino dijete, pod navodnicima, u odnosu na ono što je on učinio. Ostaje utjeha da će se u drugostupanjskom postupku bolje to objasniti”, rekao je Matić.

Predsjednica HNS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić također se složila kako je presuda šokantna. “Šešelj je jedan od najistaknutijih vinovnika u tom ratu i osobođen je radi držanja političkih ravnoteža. To je udarac tom tribunalu. Ne bih rekla da je udarac nama i žrtvama jer ono što se dogodilo mi znamo, oni znaju i znamo da je Šešelj za to kriv. Kad bi se tako nešto ponovilo takvi Šešelji su oni koji bi sijali smrt”, poručila je.

Predsjednik HRID-i Drago Prgomet preko Twittera je poručio kako je razočaran presudom. “Dokaz da se ni počinitelji ni nalogodavci neće suočiti s pravom istinom o ratu”, napisao je Prgomet.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor također je reagirala preko Twittera. “Sud je poručio, svijetu i gradu: zločin se isplati! Sramota!”, napisala je dodajući da sud nije našao ništa loše u ideji i pokušajima stvaranja velike Srbije osvajačkim pohodima.

Ruža Tomašić presudu je nazvala uvredom obitelji žrtva i novom nepremostivom preprekom u odnosima između Hrvatske i Srbije. “Malo je reći da sam zgrožena oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju. Ovo je ogromna sramota za Haški sud!”, napisala je Tomašić.

Hrvatska europarlamsntarka dodala je kako je hrvatska politika danas dobila veliku pljusku. “Ali, ovo je tek prvostupanjska presuda i još uvijek ima vremena da se trgnemo”.

Bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević napisao je: “Šešelja i šešelje smo pobijedili kad smo ih preživjeli i oslobodili ih se. Pravdu za moje voljene ICTY mi nije ni mogao dati”.

Andrej Plenković poručio je kako je obrazloženje presude bizarno, pravno neutemeljeno te u suprotnosti s prijašnjim odlukama u vezi zločinačkog karaktera Velike Srbije.

 

 

Komentiraj