Reakcije europskih čelnika na rezultate izbora u Britaniji

Pixabay

Čelnici i visoki dužnosnici europskih zemalja nadaju se da će uskoro biti sastavljena nova britanska vlada kako se ne bi dalje odgađali pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije jer smatraju da je na to potrošeno već previše vremena, ali isto tako kažu da treba pričekati kako bi se vidjelo što će rezultati izbora značiti za Brexit, javljaju u petak svjetske novinske agencije.

Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu, pokazali su u petak službeni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u četvrtak, ali ona ne namjerava podnijeti ostavku. May je uvjerena da može sastaviti vladu i trebala bi danas otići u Buckinghamsku palaču i susresti se s kraljicom Elizabetom, javio je BBC.

Konzervativci vode, ali su izgubili petnaestak mjesta u parlamentu u kojem su dosad imali apsolutnu većinu od 330 mjesta koju je May željela dodatno ojačati uoči početka pregovora o Brexitu 19. lipnja. Međutim, nije ih dobila ni 326 koliko joj je trebalo za apsolutnu većinu.

Konzervativci su dobili 318 mjesta u parlamentu, laburisti 261, škotski SNP 35, liberalni demokrati 12, sjevernoirska protestantska stranka DUP 10 i ostali 13 mjesta, rezultati su nakon prebrojavanja glasova u 649 od 650 izbornih jedinica.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je kako se nada da će Britanija uskoro sastaviti vladu kako bi počeli pregovori o Brexitu.

“Mogu se samo nadati da će biti brzo sastavljena vlada s kojom ćemo moći ozbiljno pregovarati i da ćemo, ako bude moguće, zadržati Britaniju što bliže Europskoj uniji”, rekao je Gabriel na sastanku s katarskim šefom diplomacije u njemačkome gradu Wolfenbuettelu.

“Mislim da je poruka izbora sljedeća: imajte poštene razgovore s EU-om i promislite je li dobro za Britaniju da napusti EU na ovaj način”, dodao je on.

Glasnogovornica njemačke vlade bila je suzdržanija. Rekla je kako je vlada pažljivo pratila izbore ali da zbog “pristojnosti i poštovanja” neće komentirati rezultate dok je u tijeku proces sastavljanja nove vlade.

Francuski premijer Edouard Philippe rekao je da rezultati britanskih izbora predstavljaju “neku vrstu iznenađenja”, ali da ne dovode u pitanje stajalište Britanaca o Brexitu.

“U svakom slučaju bit će to dugi i složeni pregovori”, rekao je on misleći na Brexit.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom rekla je da sada kreću pregovori među strankama. “S nestrpljenjem očekujemo sastavljanje nove vlade. Sada treba vidjeti kako će utjecati rezultati izbora na pregovore o Brexitu. Važno je da razdvajanje bude što bolje organizirano”, rekla je Wallstrom.

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da je čelnik laburista “Jeremy Corbyn pravi pobjednik” izbora te da bi Britanija trebala brzo sastaviti novu vladu jer su već izgubljeni mjeseci u pregovorima o Brexitu.

“Međutim, sada će trebati pričekati da vidimo tko će sastaviti novu vladu i što će ta vlada donijeti u pregovore o Brexitu”, istaknuo je.

Češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek rekao je kako vjeruje da će biti moguće brzo sastaviti većinsku britansku vladu kako bi se konačno moglo krenuti u pregovore o izlasku Britanije iz EU-a nakon svih odgađanja. “Ostatak EU-a čeka Veliku Britaniju godinu dana iz različitih razloga”, kazao je Zaoralek.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da su “Britanci izabrali”. Sada treba vidjeti što će to značiti za Brexit. To treba pričekati”.

Norveški šef diplomacije Berge Brende, čija zemlja je dva puta odbacila ulazak u EU, rekao je da se sada vidi tek vrh ledenog brijega kada je riječ o teškoćama vezanim za izlazak iz Unije. “Tjedni koje dolaze bit će teški za Veliku Britaniju, teži nego što se očekivalo”, smatra Brende.

Komentiraj