REAKCIJA NA PRIOPĆENJE SRBIJANSKOG MVP-a Kotromanović: “Moja izjava nije ni skandalozna niti ratnohuškačka”

Grgur Zucko/PIXSELL

Ministar obrane u tehničkoj Vladi RH Ante Kotromanović reagirao je u petak na priopćenje srbijanskog ministarstva vanjskih poslova te naglasio da njegova izjava nije ni skandalozna niti ratnohuškačka kako su je ocijenili iz tog ministarstva.

 “Iznimno mi je drago da ste vi i vaš premijer shvatili vrijednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili, živimo već dugi niz godina. Ipak,  žao mi je što  te vrijednosti niste prepoznali i ranije jer bi, vjerojatno, na taj način spasili na desetke tisuće nevinih žrtava. Podsjećam vas da je četiri ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BIH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki dužnosnici. I zato mi je danas osobno drago čuti da se zalažete za mir i stabilnost regije”, navodi ministar Kotromanović u priopćenju MORH-a.

 Na taj je način reagirao na priopćenje srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, na čijem je čelu Ivica Dačić, u kojem se navodi kako su šokirani što hrvatski ministar obrane govori o nekontroliranom naoružavanju, čime se izravno upućuju prijetnje Srbiji, i to u vrijeme kad se Srbija i njezin premijer Aleksandar Vučić, kao i cijela regija, zalažu za mir, stabilnost i pomirenje te Kotromanovićevu izjavu ocjenjuju “skandaloznom i ratnohuškačkom”

“Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom Europske unije. Hrvatska, kao članica NATO-a, ima pravo razvijati vlastiti sustav obrane  i ispunjavati NATO ciljeve sposobnosti za koje se taj Savez zalaže”, naglašava Kotromanović.
 Skandaloznom pak smatra Dačićevu izjavu da “Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija poduzme odgovarajuće zaštitne i obrambene mjere”.
 “Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči izdvajati više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u obranu –  ulaganje u vlastitu sigurnost”, naveo je hrvatski ministar obrane.
 Dačiću je još jednom poručio da nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost.
 “Hrvatska je, podsjećam, članica Europske unije i NATO-a koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo voditi, a vojsku opremati kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi”, zaključio je ministar obrane Ante Kotromanović u priopćenju iz MORH-a.

Komentiraj