Zamjenik ministar sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je, u intervju od petka, da se Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, koja se po medijskim navodima dovodi u svezu s nezakonitim prisluškivanjem gospodarstvenika i dužnosnika iz Hrvatske i BiH, ne smije zloupotrebljavati, dodavši da se posljednjih mjeseci pojačava pritisak na hrvatske dužnosnike u toj zemlji.

“Činjenica je da je u posljednje vrijeme jako veliki pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zlouporaba”, rekao je Krešić u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Hrvatski tjednik Nacional objavio je kako je OSA prisluškivala hrvatske gospodarstvenike i dužnosnike.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (Srpska demokratska stranka) opovrgnuo je da su prisluškivani hrvatski dužnosnici, no pri tome  je potvrdio kako je OSA prisluškivala skupine hrvatskih gospodarstvenika kojima je cilj ekonomsko podrivanje BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić upozorio je, međutim, kako se OSA ne može zloupotrebljavati, navodeći da bi to moglo dovesti do narušavanja unutarnjih odnosa u zemlji.

“OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici. Ovakve afere ostavljaju traga i posljedice na ukupne odnose u BiH. Hrvati su ovdje svoj na svome, u svojoj domovini BiH”, dodao je.

Krešić je potvrdio kako, za razliku od ministra Mektića, nije raspolagao bilo kakvim informacijama oko akcija OSA-e, čime po zakonu ni ministar ni on ne mogu raspolagati.

“Mi nemamo operativnu nadležnost nad radom policijskih agencija, i to je tako. Svaku priliku koristim da javno kažem čelnicima policijskih agencija da se ne petljaju u politiku”, rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Podsjetimo, Nacional je u novom broju ekskluzivno objavio dijelove tajnih izvještaja bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, koji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH. Sadržaj izvješća u koja je Nacional dobio uvid, pokazuje da OSA špijunira hrvatske tvrtke, prisluškuje telefonske razgovore nekih hrvatskih poslovnih ljudi, a izgleda i tajno nadzire pojedine sastanke koji se održavaju na teritoriju Hrvatske.

Upitan oko izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je upozorila na porast radikalizma i ekstremizma, zamjenik državnog ministra sigurnosti je ocijenio kako se radi u dugoročnom problemu.

“Nešto što nastaje i razvija se dvadeset i više godina, ne može iščeznuti preko noći. Puno novca i ljudskih resursa poreznih obveznika BiH te različitih međunarodnih institucija trošimo za suzbijanje radikalizma i ekstremizma. Moramo biti iskreni jedni prema drugima i to ne koristiti u dnevnopolitičke svrhe, ali isto tako i ne ignorirati”, rekao je Krešić.

Komentiraj