Demokršćanski ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih zemalja reagirajući na događaje posljednjih tjedana u zemlji traže pooštrenje sigurnosnih mjera, prenose njemački mediji u srijedu.

Kao reakcija na terorističke napade u Bavarskoj, ministri unutarnjih poslova iz redova demokršćanske Unije CDU/CSU planiraju sljedećeg tjedna predstaviti tzv. „Berlinsku izjavu“ koja sadrži niz mjera koje bi trebale poboljšati sigurnosnu situaciju u Njemačkoj, javljaju dnevni listovi koji pripadaju grupi Redakcijska mreža Njemačke.

Lista mjera prije svega predviđa značajno povećanje broja policajaca i to za 15.000.

„S obzirom na napade u Bavarskoj potrebno nam je mnogo više policajaca u vlakovima, kolodvorima i zračnim lukama“, stoji u nacrtu izjave demokršćanskih političara.
Lista mjera sadrži i pojačanu kontrolu javnih mjesta video-nadzorom a istodobno bi sigurnosnim organima trebao biti omogućen lakši uvid u internetski promet.

Najviše otpora je izazvao prijedlog ukidanja prakse dvostrukog državljanstva za strance koji žive u Njemačkoj. Političari demokršćanske Unije CDU/CSU smatraju da dvostruko državljanstvo „otežava integraciju“.

„Tko se želi angažirati za politiku stranih vlada, njemu preporučamo da napusti Njemačku“, stoji u nacrtu izjave.

Ova mjera direktno aludira na građane Njemačke turskog porijekla od kojih velik broj podržava autoritativnu politiku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Unijin koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) odbacila je zahtjev demokršćana za ukidanjem dvostrukog državljanstva smatrajući to „udarcem procesu integracije“.

Prema sadašnjim zakonima dvostruko državljanstvo u Njemačkoj je moguće samo u iznimnim slučajevima i to ako zemlja porijekla odbija dati ispis iz državljanstva. I građani Europske unije mogu zadržati svoje prijašnje državljanstvo.

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj se s napunjenih 18 godina moraju odlučiti za jedno od državljanstva.

Komentiraj