REAKCIJA HUB-A "Franak manipulira ljudima"

Dubravka Petric/PIXSELL

Nakon što su u srijedu, na konferenciji za novinare, članovi Udruge Franak pozvali građane koji su konvertirali kredite u eure, da tuže banke, reagirala je Hrvatska udruga banaka.
Njihovo priopćenje prenosimo Vam u cijelosti:
“Hrvatska udruga banaka najoštrije osuđuje medijske nastupe saborskog zastupnika Gorana Aleksića i Udruge Franak, u kojima manipuliraju javnošću i pozivaju korisnike kredita na podnošenje tužbi protiv banaka, namjerno prešućujući da će ti postupci biti dugotrajni, složeni, neizvjesni i skupi.
Gotovo svakodnevne medijske objave pojedinačnih sudskih odluka u kojima se analiziraju određeni stavovi, redovito parcijalni i izvučeni iz konteksta, osim dodatnog pritiska na sudove, istovremeno omogućavaju da neke interesne skupine, pozivajući se na zaštitu potrošača, ostvaruju osobne koristi. Ostaje pitanje je li Udruga Franak spremna odgovarati za štetu koju bi potrošači mogli pretrpjeti u postupcima na koje ih Udruga Franak tako učestalo i gorljivo poziva.
Na taj način vrši se nedozvoljen pritisak na sudove o čemu su se ovih dana izjašnjavali i predstavnici pravosudne vlasti RH.
Još jednom ističemo da je Rješenjem Vrhovnog suda na koje se poziva Udruga Franak, postupak vraćen na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu, ali time nije prejudiciran konačni ishod pojedinačnih postupaka.
Nužno je istaknuti da su sve konverzije kredita izvršene u skladu s obvezama banaka temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju. Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva”, poručili su.

Komentiraj