REAGIRANJE HZZO: ‘Osiguranici nisu oštećeni zbog smanjenja cijena baterija za umjetne pužnice’

Saša Zinaja

Poštovani,temeljem Zakona o medijima pozivamo se na pravo na odgovor na tekst objavljen u tjedniku „Nacional“  5. srpnja 2016. godine pod naslovom „HZZO opet smanjio prava gluhima“ novinarke Tamare Borić, kako bismo objavljeni tekst dopunili informacijama radi istinitosti i objektivnosti.

Izjavu dr. Trotića kako je HZZO nedavno smanjio prava gluhih i nagluhih osoba iskoristili ste za naslov teksta koji kod vaših čitatelja, a naših osiguranika, može izazvati neopravdanu zabrinutost. Ovim putem želimo obrazložiti zbog čega je došlo do smanjenja cijene baterija za umjetnu pužnicu, te naglašavamo da naše osigurane osobe zbog toga nisu oštećene.

Nakon konzultacija i održanih sastanaka s predstavnicima medicinske struke u čiju djelatnost spada predlaganje i propisivanje vanjskih dijelova za umjetnu pužnicu kao i s ugovornim zastupnicima proizvođača umjetnih pužnica, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) unio je je izmjene na Popis pomagala HZZO-a, koji je sastavni dio Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, vezano uz vanjske dijelove za umjetnu pužnicu. Cijena baterija bila je znatno iznad stvarne tržišne cijene. Obaveza HZZO-a je pratiti cijene na tržištu i usklađivati postojeće cijene na Popisu pomagala, osobito kada postoje velika odstupanja zbog kojih je HZZO financijski na šteti, poštujući odredbe Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena ortopedskih i drugih pomagala.

Cilj navedenih izmjena bio je unapređenje i poboljšanje načina propisivanja i odobravanja navedenih pomagala te je postignuta racionalizacija potrošnje uz, naglašavamo, osiguravanje dovoljne količine potrebnih pomagala u skladu sa stvarnim potrebama pacijenata.

Izmjene i dopune Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima vezane za vanjske dijelove za umjetnu pužnicu stupile su na snagu i primjenjuju se od 23. lipnja 2016. godine (objavljene su u „Narodnim novinama“, broj 53/16).

S poštovanjem, Služba za odnose s javnošću

Komentiraj