RBA očekuje ove godine pad BiH gospodarstva za 5,2 posto

Gospodarstvo Bosne i Hercegovine (BiH) past će ove godine za 5,2 posto zbog krize uzrokovane Covidom-19, a oporavak se očekuje u drugom dijelu 2021. godine, objavili su stručnjaci Raiffeisen banke (RBA).

RBA prognozira takav pad BDP-a prije svega zbog rekordnog pada BDP-a u drugom kvartalu od 9,2 posto.

“Dodatni izazov u četvrtom kvartalu predstavljat će novo pooštravanje mjera radi sprječavanja širenja koronavirusa te uvođenja tzv. light lockdowna u zemljama Europe“, istaknuli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Pojasnili su kako su nove mjere posebno stvorile probleme uslužnom sektoru, pri čemu je najviše pogođen turistički sektor, koji je u prvih devet mjeseci zabilježio pad ključnih pokazatelja za više od 60 posto, a slično se očekuje i do kraja godine.

Velike posljedice pretrpio je sektor transporta u BiH, s padom od 30 posto. Industrijska proizvodnja, koja je prvu recesijsku godinu zabilježila već 2019. godine, u prvih devet mjeseci 2020. godine bilježila je godišnji pad za 8,2 posto. Ove se godine očekuje pad industrijske proizvodnje od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Također, do kraja godine očekuje se ublažavanje pada prometa u maloprodaji sa sadašnjih 8,1 na 6,5 posto.

Iz Raiffeisen banke navode da je od početka pandemije do rujna 2020. godine 30. 000 ljudi ostalo bez posla, što je bilo u skladu s njihovim očekivanjima.

„Aktualna kriza je dovela do iznimno velikog pada domaće i inozemne potražnje i time utjecala na dosad nezabilježen pad i gubitke prihoda od izvoza roba i usluga te na pad dva pokretača ekonomskog rasta – privatne potrošnje i prihoda od maloprodaje”, navode analitičari RBA.

Očekuju da izvoz roba i usluga do kraja godine zabilježi pad od čak 11 posto u odnosu na godinu ranije, dok će privatna potrošnja građana pasti 6 posto, što su dva ključna uzroka prognoziranog pada BDP-a od 5,2 posto.

“Stoga očekujemo da tek u 2022. godini ponovo dostignemo razinu BDP-a iz 2019. godine, čime smo zbog Covid-19 krize izgubili 2 godine ekonomskog rasta ili jednu milijardu eura  gospodarstva“, navode analitičari Raiffeisen banke.

Pozitivni izgledi za razvoj cjepiva za sprječavanje širenja koronavirusa dovode do očekivanja da već u drugoj polovini 2021. godine dođe do značajnijeg oporavka europskog, pa tako i  BiH gospodarstva, pri čemu u RBA procjenjuju rast BiH gospodarstva za 3,5 posto.

Komentiraj