Razvod Chaplina i Lite Grey bio je najveći skandal ere nijemog filma

 

Bio je to najveći skandal ere nijemog filma. Lita Grey, supruga Charlieja Chaplina je 22. kolovoza 1927. godine ostvarila, za tadašnje vrijeme, nevjerojatnu brakorazvodnu pogodbu od čak 825 tisuća dolara.

Lita je bila Charliejeva druga žena, a on ju je zaveo kad joj je bilo samo 15 godina. Istodobno, on je bio 20 godina stariji, no bez obzira na to, Lita je već sa 16 ostala trudna. Chaplin je izričito tražio da pobaci, što je ona odbila, a njezina majka zaprijetila je glumcu da će ga prijaviti policiji ukoliko ne oženi njezinu maloljetnu kćer.

Ipak su se vjenčali i u braku dobili dvoje djece. U otkrivenim papirima stoje i Litine optužbe kako je njen suprug imao ‘odvratne, ponižavajuće i uvredljive’ seksualne zahtjeve. Prema njenim riječima, prisiljavao ju je na stvari koje su u Kalifoniji bile ilegalne tijekom 1920-ih.

Chaplin je upoznao Litu Gray na snimanju Mališana. Tri godine poslije, s 35 godina, spetljao se s 16-godišnjom Grey tijekom priprema za Zlatnu groznicu u kojem je ona trebala nastupiti u glavnoj ženskoj ulozi. Vjenčali su se u jesen 1924. nakon što je ona zatrudnjela (pa nije ni nastupila u filmu). Dobili su dva sina, glumca Charlesa Chaplina mlađeg i Sydneyja Earla Chaplina. Od stresa senzacionalnog razvoda i prepirke oko plaćanja federalnog poreza, Chaplin je, kako kažu, čak i posijedio.

Komentiraj