New Orleans je u subotu polaganjem vijenaca u nazočnosti predstavnika mjesne vlasti i obitelji odao počast žrtvama uragana Katrine koji je prije točno deset godina opustošio grad.

U 8.29 sati, u vrijeme kada je popustio prvi nasip, vlasti su položile vijence u četvrti Lower Ninth Ward, jednoj od najsiromašnijih u gradu, s većinskim crnačkim stanovništvom, i najteže stradaloj u poplavi.

Četiristotinjak ljudi se okupilo na groblju Charity Hospital gdje su se govori istaknutih osoba i članova obitelji žrtava izmjenjivali s koncertima.

“Premda nas je uragan Katrina bacio na koljena, nismo mu dopustili da nas uništi”, rekao je guverner Louisiane Bobby Jindal.

 

  • Voda je tako naglo rasla da su se mnogi utopili. Stotine su se sklonile na krovove kuća okruženih vodom.

 

 

U Biloxiju, u saveznoj državi Mississippiju, u subotu ujutro su se oglasila zvona, točno u vrijeme kada je uragan stigao na američku obalu.

Predsjednik Barack Obama posjetio je u četvrtak Louisianu, kao i bivši predsjednik George W. Bush, koji je bio oštro kritiziran zbog upravljanja tom krizom 2005. Bivši predsjednik Bill Clinton treba pak u subotu navečer održati govor u New Orleansu.

Katrina, uragan 5. skupine, pogodio je južnu obalu Sjedinjenih Država 29. kolovoza 2005. Nasipi kojima se branio New Orleans, kojega dio leži ispod morske razine, popustili su i 80 posto grada je bilo pod vodom.

Voda je tako naglo rasla da su se mnogi utopili. Stotine su se sklonile na krovove kuća okruženih vodom.

Poginulo je više od 1800 ljudi, većina u tome gradu, a milijun stanovnika moralo je napustiti svoj dom. Ukupna šteta premašila je 150 milijarda dolara.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakZavršio 9. filmski festival u Vukovaru
Sljedeći članakŠvedska krajnja desnica želi referendum o useljavanju
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.