RAZORNI POTRES U MEKSIKU Više od 90 mrtvih, obustavljena potraga

epa

Broj mrtvih u razornom potresu koji je u četvrtak navečer pogodio Meksiko porastao je na više od 90  a u južnoj državi Oaxaci potvrđena je smrt 71 osobe, objavile su vlasti te zemlje.

“Samo u Oaxaci je 71”, kazao je glasnogovornik državne službe za hitna stanja Jesus Gonzalez.

Najmanje je 15 osoba poginulo u susjednoj državi Chiapas, prema lokalnim vlastima, a još četiri osobe poginule su u sjevernoj državi Tabasco.

Meksičke spasilačke službe u subotu su prekinule potragu za preživjelima u gradu Juchitanu, najgore stradalom u potresu.

Cijele noći, unatoč neprestanom podrhtavanju tla, spasioci, vojnici i policajci pretraživali su ruševine u toj općini u saveznoj državi Oaxaci, na jugu zemlje, opustošenoj u potresu magnitude 8,2 u četvrtak navečer, najjačem u Meksiku u zadnjih sto godina.

Taj grad sa 100.000 stanovnika, okružen planinama i tropskom vegetacijom, platio je najvišu cijenu.

“Više nikog nema pod ruševinama. Većini (preživjelih) pomoć su odmah pružili obitelj i susjedi”, rekao je novinarima Roberto Alonso, koordinator spasilačke ekipe.

Od četvrtka navečer zabilježeno je više od 720 naknadnih potresa, izvijestila je meksička seizmološka služba.

Epicentar potresa koji je pogodio jug Meksika i u kojemu je ozlijeđeno više od 200 ljudi, bio je u Tihom oceanu, oko 100 km od Tonale, u državi Chiapasu, objavio je američki geološki zavod (USGS).

Komentiraj