Razočarana Caster Semenya propušta Svjetsko prvenstvo

Atletičarka Caster Semenya poručila je kako neće braniti svoju titulu na Svjetskom prvenstvu u disciplini 800 metara, nakon neuspjeha na sudu. Ona je, podsjetimo, osporavala odluku suda kojom se ograničava razina testosterona kod trkačica, piše BBC.

Južnoafrikanka poručuje kako je razočarana, ali i kako neće odustati od svoje ‘borbe za ljudska prava’.

Odluka kojom joj je dopupšteno nastupiti na SP-u sada je ukinuta.

Semenya je kao juniorska svjetska prvakinja došla pod povećalo IAAF-a te već sa 18 godina bila podvrgnuta hormonskoj terapiji, kako bi snizila razinu testosterona koji njezino tijelo prirodno proizvodi u velikim količinama. “Tada sam napravila ono što sam mislila da je dobro za mene, ali sada mislim da ljudi ne bi trebali ponoviti moju pogrešku. To je moj savjet.”

Semenya odbija mogućnost ponovnog podvrgavanja lijekovima za snižavanje razine testosterona, što od nje i njoj sličnih atletičarki traži IAAF.

“Nema nikakve šanse. Tada sam još bila mlada i rekla bih da sam bila iskorištena.” Južnoafrikanka tvrdi da joj je višegodišnja pravna borba s krovnom atletskom organizacijom odnijela mnogo energije, da ju je “psihički i fizički uništila”, ali najavila je i da će ustrajati u svojoj borbi za ono što smatra osnovnim ljudskim pravom.

“Ne mogu reći da sam žrtva. Mislim da mogu biti primjer. Mislim da sam na ovom svijetu s razlogom. Mislim da sam spasitelj. Ako bih uspoređivala svoj život, usporedila bih ga s Isusovim. Bila sam razapeta, nazivana pogrdnim imenima. No, još sam uvijek tu, još sam živa. Najbolje što mogu napraviti je izaći na stazu i boriti se za sve one koji se ne mogu boriti za sebe i svoja prava.”

Komentiraj