Razni projekti i aktivni građani važni su za očuvanje bioraznolikosti

Marin Tironi/PIXSELL

Razni projekti i građani imaju veliku važnost za uspostavu, nabavljanje podataka i rješavanje pitanja bioraznolikosti.

U zadnje vrijeme mnogo se priča o bioraznolikosti, no za svaku akciju nacionalnih i parkova prirode, rezervata, organizacija i lokalnih vlasti nužni su pregledi terena i podaci. Projekt WeObserve potiče građane da kroz razne inicijative budu aktivni u lokalnim, regionalnim i europskim aktivnostima.

Gerid Hager iz Međunarodnog instituta za analizu primijenjenih sustava (IIASA) ističe kako su svijest, prihvaćanje i održivost nužni za postizanje cilja bioraznolikosti. Građane se potiče da kada krenu u prirodu i primijete prijetnje, prijave te slučajeve putem nekih od predstavljenih mobilnih aplikacija za ovu svrhu. Izvještaji se ne odnose samo na zagađenje ili pogoršanja u ekosustavu. Putem aplikacija se mogu bilježiti kretanja u vegetaciji, broj i viđenja životinjskih vrsta i ptica. Ti podaci su vrlo korisni za daljnje programe i djelovanje parkova prirode i rezervata, državnih institucija i međunarodnih organizacija. 

Statistikom i analizom ovakvih podataka se mjeri bioraznolikost na širem području te ovakve studije utječu na ekološke zakone, urbano planiranje, pokretanje novih programa zaštite životinja i prirode.

Komentiraj