Razmjerno mirno na tursko-grčkoj granici

Razmjerno je mirno na granici između Grčke i Turske u četvrtak ujutro, dva tjedna nakon početka nove migrantske krize koja je izazvala napetosti između dva susjeda i širom Europske unije.

Prošle noći stotine migranata koji su pokušavali napustiti Tursku i ući u Grčku okupili su se uz graničnu ogradu pored graničnog prijelaza i bacali molotovljeve koktele i kamenje na grčke sigurnosne snage.

Migranti se okupljaju u graničnoj zoni da prijeđu u Europu otkad je Turska 29. veljače poručila da ih više neće zaustavljati.

Grčka je čvrsto odgovorila, najavivši da nikoga neće pustiti ilegalno iz Turske i dobila potporu čelnika Europske unije koji su rekli da granice bloka nisu otvorene.

Dvije zemlje s povijesno lošim odnosima otad izmjenjuju optužbe o događajima na granici.

Grčki promatrači rekli su da će se sukobi vjerojatno nastaviti dokle god turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastavlja sa zahtjevima Bruxellesu u pogledu potpore za nekoliko milijuna izbjeglica koji već jesu na njihovim granicama, uglavnom iz Sirije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ovaj tjedan je rekao da njegova zemlja traži “ažuriranje” sporazuma o migrantima iz 2016. s EU-om, kojim je EU obećao milijarde dolara Turskoj da primi i zadrži migrante daleko od grčkih i bugarskih granica.

U utorak se Erdogan treba sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Istanbulu.

Komentiraj