Pixabay

Razmjena zatvorenika, stara tradicija između Moskve i Zapadnjaka

Razmjena ukrajinske vojne pilotkinje Nadje Savečenko, oslobođene nakon gotovo dvije godine zatočenja u Rusiji, podsjeća na doba Hladnog rata kada su Moskva i Zapadnjaci razmjenjivali špijune.

Do pada Sovjetskog Saveza 1991. uglavnom je bio cilj osloboditi sovjetske agente i razmijeniti za špijune koji su radili za Zapadnjake ili za disidente osuđene na teške kazne u SSSR-u.

Špijuni protiv špijuna

Najslavnija razmjena se odvijala 1962., na vrhuncu Hladnog rata na mostu Glienicke blizu Berlina, prijelazu između tadašnjih komunističke DDR i Njemačke Savezne Republike, kada je legendarni sovjetski špijun Rudolf Abe, ilegalac koji je živio pod lažnim identitetom u Sjedinjenim Državama i bio osuđen na 30 godina zatvora, razmijenjen za američkog pilota Garyja Powersa, uhićenog nakon što je njegov špijunski zrakoplov nadlijetao SSSR, a srušila ga je sovjetska DCA.

Tu razmjenu je 2015. ekranizirao Steven Spieleberg u “Mostu špijuna”.

Godine 1964. je britanski poslovni čovjek Greville Wynne, koji je radio u Moskvi za britanske tajne službe i bio osuđen u SSSR-u na 8 godina zatvora, razmijenjen za Sovjeta Konona Molodyja (alias Gordona Londsalea), osuđenog na 25 godina zatvora u Velikoj Britaniji zbog špijuniranja u korist Moskve.

Tijekom 70-ih i 80-ih godina SSSR je izvelo nekoliko spektakularnih razmjena.

Luis Corvalan, šef čileanske komunističke partije kojem je zatvor odredio diktator Augusto Pinochet, razmijenjen je 1976. za najslavnijeg sovjetskog političkog zatvorenika tog doba, Vladimira Bukovskog, oslobođenog nakon desetak godina u logorima i psihijatrijskim bolnicama.

Špijuni protiv disidenata

Kremlj je kasnije više puta razmijenio disidente osuđene zbog zaštite ljudskih prava za špijune KGB-a ili GRU (sovjetska vojna obavještajna služba, danas ruska), uhićenih na djelu.

Godine 1979. je 5 disidenata koji su izdržavali duge zatvorske kazne razmijenjeno u zračnoj luci New Yorka za dvojicu djelatnika sovjetske misije u UN-u, osuđenih na 50 godina zatvora u SAD-u zbog špijuniranja.

Godine 1986. je disident i židovski aktivist za pravo emigriranja u Izrael Anatoly Chtcharansky, osuđen u SSSR-u na 15 godina zatvora zbog špijuniranja u korist SAD-a, razmijenjen na mostu Glienicke za dvoje čehoslovačkih državljana i trojicu agenta koji su radili za sovjetske tajne službe.

Također 1986. djelatnik sovjetskog predstavništva u UN-u u New Yorku, optužen za špijunažu, razmijenjen je za ruskog dopisnika U.S. News&World Report, Nicholasa Daniloffa, optuženog da je radio za CIA-u, te za jednog disidenta osuđenoga na 7-godišnju kaznu zatvora.

Padom SSSR-a nestaje običaj razmjena, ali povratkom Vladimira Putina Rusija i zemlje NATO-a su nastavile tu proceduru.

Godine 2010. je 10 članova ruske špijunske mreže, uhićeno u SAD-u, razmijenjeno za dvojicu Rusa koji su radili za CIA-u.

U rujnu 2015. je agent estonske kontrašpijunaže Eston Kohver, osuđen u Rusiji zbog špijuniranja, razmijenjen za Alekseja Dressena, bivšeg dužnosnika estonske službe sigurnosti, koji je od 2012. izdržavao 16-godišnju kaznu zatvora jer je špijunirao u korist Moskve.

Komentiraj