FaH

RAZMJENA ZAROBLJENIKA: Novi znak smirivanja u jemenskom sukobu

Saudijska Arabija i šijitski pobunjenici u Jemenu ponovno su razmijenili zatvorenike potvrđujući spremnost za smirivanje prije prekida vatre koji bi trebao stupiti na snagu 10. travnja i mirovnih pregovora koji bi trebali slijediti pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Devet Saudijaca “zadržanih u Jemenu” razmijenjeno je za 109 Jemenaca uhićenih u operativnim zonama blizu južne granice Saudijske Arabije, objavila je u ponedjeljak arapska vojna koalicija koja se u Jemenu bori protiv pobunjenih Huta.

Do nove razmjene zatvorenika dolazi nakon što je objavljen prekid vatre u Jemenu koji bi trebao stupiti na snagu 10. travnja te, osam dana poslije i nastavka međujemenskih mirovnih pregovora u Kuvajtu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Jemenom vlada kaos otkad su u rujnu 2014. u glavni grad Sanu ušli pobunjeni Huti, koje Saudijska Arabija optužuje za povezanost sa šijitskim Iranom.

Sukob je pogoršan u ožujku 2015. intervencijom arapske vojne koalicije predvođene Rijadom, kao podrška međunarodno priznatoj vladi.

Više od 6200 osoba ubijeno je, a 30.000 ranjeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je prije desetak dana dostavila 11 milijuna tona humanitarne pomoći.

WHO ističe da 21 milijun civila (82 posto stanovništva) treba humanitarnu pomoć, uključujući gotovo 2,5 milijuna raseljenih.

Komentiraj