RAZLJUTIO DOMAĆINE: Obama izjavom o diskriminaciji homoseksualaca izazvao kritike Afrikanaca

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je poručio Afrikancima da je diskriminacija homoseksualnih parova poput drukčijeg odnosa prema nekim ljudima zbog drukčije rase, što je izazvalo kritiku anti-gay aktivista koji tvrde da takvim izjavama nameće svoje moralne vrijednosti na njihovu kontinentu.

Obamini komentari u Keniji, domovini njegova oca, otkrili su podjelu u pogledu homoseksualnih prava između zapadnih država i vjerski konzervativne Afrike u kojoj su homoseksualni odnosi zabranjeni u brojnim državama.

“Kao afrički Amerikanac u Sjedinjenim Državama bolno sam svjestan toga što se događa kada se ljudi tretiraju različito”, rekao je Obama na konferenciji za novinare održanoj u Nairobiju tijekom svojeg prvog predsjedničkog posjeta domovini svog oca.

Rekao je da je njegova poruka cijeloj Africi ista: “Kada počnete ljude tretirati drukčije, isključivo zato što su različiti, to vodi prema putu na kojemu slobode počinju erodirati”.

Zamjenik kenijskog predsjednika William Ruto koji je sudjelovao u razgovorima s Obamom, u svibnju je kazao kako u Keniji, u kojoj su homoseksualne veze zakonom zabranjene, gayevima nema mjesta.

“Povezuje se s Afrikom, ali istodobno vrijeđa vrijednosti koje njeguje Afirka”, smatra Kidaha Vincent koji vode kenijski ogranak Republikanske slobodarske stranke.

Komentiraj