Razgovori uz izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti

Goran Jakus/PIXSELL

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priredio je uz svoje aktualne izložbe “Marija Novaković: Sjećanja jedne pijanistice” i “3LHD interakcije”, koje se uskoro zatvaraju, razgovore o temama koje su ti izložbeni projekti potaknuli – destigmatizaciji duševnih bolesnika te interakcijama između arhitekture, umjetnosti i dizajna.

U povodu izložbe Marije Novaković, jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske, marginalne umjetnosti, koja je od 1932. do smrti 1960. boravila u Klinici za psihijatriju Vrapče, 10. veljače će se održati predavanje, u okviru kojega će ravnatelj klinike Vlado Jukić govoriti o potrebi i načinima da se promijeni percepcija duševnih bolesnika kao naobespravljenijih kategorija pojedinaca u društvu, a akademski kipar Niko Radas o iskustvu terapije umjetnošću.

Po Jukićevim riječima, duševni bolesnici u pravilu nisu sposobni formirati grupu i artikulirati grupni i pojedinačni interes, gurnuti su na rub, ili preko ruba društva, a često nisu samo stigmatizirani, nego prezreni i odbačeni.

U strahu od gubitka razuma, odnosno vlastitog ludila, a ono je kao mogućnost imanentno svakom pojedincu, bespomoćnog se duševnog bolesnika, da ga ne bi gledali jer nas podsjeća na krhkost našeg mentalnog zdravlja, hospitalizira i tako uklanja iz vidokruga, pa oni, kao što je vjerojatno bilo i s Marijom Novaković, često ostaju u psihijatrijskim bolnicama puno duže nego to zahtjeva sama bolest, ustvrdio je u katalogu izložbe.

 

  • Značajan segment u radu s duševnim bolesnicima su izložbe psihijatrijskih bolnica s likovnim radovima bolesnika nastalima tijekom art terapija, o kojima se rijetko sazna u javnosti, iako je među njima bilo i respektabilnih umjetnička djela.

 

Niko Radas proteklih desetak godina vodi likovne radionice u Galeriji Slava Raškaj, u sklopu bolnice Vrapče, njegova je radionica omiljena među liječnicima i pacijentima, a osim izražavanja klasičnim likovnim tehnikama, uveo je i radionice digitalne animacije.

Pacijenti za te animirane filmove daju ideje, rade sinopsise, scenarije i razrade likova, a u MSU će tom prigodom prikazati dva kratkometražna uratka, “Mjesečev ritam” i “Bound to fail”.

Izložba Marije Novaković u NO galeriji, na kojoj je predstavljen autentičan slikarski talent umjetnice, bit će otvorena do 19. veljače.

O interakciji arhitekture, umjetnosti i dizajna

Uz izložbu arhitektonskog studija 3LHD, u dvorani Gorgona 12. veljače održat će se razgovor o interakciji između arhitekture, umjetnosti i dizajna, i predstaviti katalog izložbe. Moderatori su Maroje Mrduljaš i Marko Golub, a gosti su: Vanja Žanko, Igor Eškinja, Nikola Radeljković i Lana Cavar.

Razgovarat će se, među ostalim, o tome na čemu se temelje interakcije arhitekture, umjetnosti i dizajna u rad tog studija i koje je njihovo konceptualno izvorište.

Propitat će se postoji li veza između suvremenih suradnji arhitekata, dizajnera i umjetnika s idejom sinteze plastičnih umjetnosti koja je prilično snažna u hrvatskom kontekstu ili je riječ o novom tipu udruživanja u kojem se suradnje ne temelje na identičnosti, nego na heterogenosti te može li arhitektura biti platforma i pokretač za eksperimente u kreativnim disciplinama, stoji u najavi MSU-a.

“Od samih početaka djelovanja, arhitektonski studio 3LHD bitno se oslanja na razne oblike suradnji i razmjene. Brojne realizacije 3LHD-a tako su bile prilika za istraživanja u domenama suvremene umjetnosti, grafičkog dizajna i produkt dizajna, a neki od posebno zanimljivih radova u tim disciplinama u Hrvatskoj dogodio se upravo unutar okvira 3LHD projekata”, dodaje se.

 

  • Iste večeri predstavit će se knjiga “Inside Hotel Adriatic” koja kroz fotografije prikazuje život unutar hotela i svojevrstan je katalog njegove umjetničke kolekcije.

 

Na izložbi, koja se zatvara 14. veljače, predstavljeno je više od 20 godina djelovanja arhitektonskog studija 3LHD, autora nekih od ključnih radova novije hrvatske arhitekture, Hotela Lone u Rovinju, Splitske Rive ili sportskog i javnog centra Zamet u Rijeci.

Ulaz na oba razgovora je besplatan.

Komentiraj