RAZGOVORI S MERKEL: Kandidat francuskih konzervativaca Fillon u Berlinu

FaH

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat francuskih konzervativaca na predstojećim predsjedničkim izborima Francois Fillon susreli su se u ponedjeljak u Berlinu, gdje su razgovarali o stanju njemačko-francuskih odnosa.
„Partnerstvo Njemačke i Francuske nikada nije bilo toliko bez sadržajno kao što je to trenutno slučaj“, rekao je Francois Fillon u razgovoru za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) od ponedjeljka. On je istodobno dodao kako njemačko-francuski odnosi presudni za budućnost EU-a.

„Potpuno je jasno da će njemačko-francuski par kao motor europskog procesa ujedinjenja posljednjih 60 godina i u budućnosti igrati važnu ulogu“, rekao je za FAZ donedavni francuski premijer, koji se s tog mjesta povukao radi utrke na predsjedničkim izborima.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je objasnio kako su razgovori između kancelarke i kandidata na izborima u drugim zemljama povjerljivi te stoga nije bilo obraćanja za novinare.

Fillon je prije toga u razgovoru za FAZ objasnio kako bi Brexit mogao zadati smrtonosan udarac Europskoj uniji ukoliko se odnosi u Europi ne „ožive“. U vezi s izborom američkog predsjednika Donalda Trumpa i s njegovim političkim stajalištima Fillon je objasnio kako bi Europska unije trebala ustrajati na svom putu.

“Mi nismo obvezni pomiriti se s američkim pravilima igre”, rekao je Fillon.

On se u istom razgovoru založio za stvaranje europskog obrambenog fonda iz kojeg bi bile financirane mirovne misije EU u cijelom svijetu.

Francois Fillon bi u ponedjeljak navečer, u zakladi Konrad Adenauer bliskoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), održati predavanje na temu „Naša odgovornost za Europu“, u kojem bi trebao predstaviti smjernice svoje europske politike.

Fillon je kandidat francuske konzervativne Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u travnju i prema sadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja ima izgleda za pobjedu.

Komentiraj