‘Razgovor s premijerom zatražila je Adris grupa’

HINA/ Daniel KASAP/

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je nedavni susret premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem ocijenio konstruktivnim, a smatra i kako postoji većina potrebna za izglasavanje nagodbe u Agrokoru, ali i kako bi bilo najbolje da se svi uključe u taj proces.

Nije sporno da postoji većina potrebna za izglasavanje nagodbe u Agrokoru, ali za kvalitetan nastavak i oporavak sustava bilo bi najbolje da se svi uključe u taj proces, rekao je Tolušić odgovarajući na upite novinara u Garešnici gdje je sudjelovao na radionici o mjerama iz Programa ruralnog razvoja i predstavljanju proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije.

Po Tolušićevim riječima, iz Adris grupe su tražili susret s premijerom, a razgovor je bio konstruktivan.

“Adris je jedna od naših najvećih i najuspješnijih kompanija i sasvim je normalno da njihove predstavnike primi premijer. Na kraju krajeva, Adris grupa je tražila da razgovara s premijerom, a mislim da moramo učiniti sve što možemo da se na konstruktivan i normalan način svi uključe u nagodbu”, istaknuo je Tolušić.

Dodao je kako razumije poziciju Adrisa, koji je u Agrokoru izložen s vrlo velikim iznosom, te je normalno da želi pronaći način da što bolje prođe u nagodbi i opravda poteze svojim dioničarima.

“Razgovor je bio vrlo konstruktivan i drago mi je što je do njega došlo”, istaknuo je Tolušić.

Iz Vlade su ovaj vikend potvrdili da se premijer Plenković krajem prošlog tjedna sastao s čelnim čovjekom Adris grupe Antom Vlahovićem te da se na tom sastanku izravno informirao o poziciji Adris grupe u procesu sklapanja nagodbe u Agrokoru.

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u četvrtak je izvijestio da su članovi privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici tijekom prošlotjednih razgovora postigli dogovor o nagodbi te kako postoji podrška vjerovnika koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe.

No, priznao je i kako “na putu prema izglasavanju nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris”.

Agram, naime, osporava jamstva, a Alca i Adris osporavaju tražbine imatelja obveznica.

Iz Adris grupe su, pak, nakon Peruškove izjave najavili da će ustrajati “pravnoj zasnovanosti cijelog postupka i jednakopravnosti svih vjerovnika”.

Prema dostupnim informacijama, Adris od Agrokora potražuje nešto više od milijardu kuna na ime danih kredita, a procjenjuje se da će manji dio ili oko 230 milijuna kuna razlučnih potraživanja naplatiti u stopostotnom iznosu pretvaranjem duga u vlasništvo, dok se pregovora o preostalih oko 900 milijuna kuna potraživanja za što su kolateral dionice Jamnice i Konzuma.

Tolušić: Rezultati će se najbolje vidjeti za dvije-tri godine

Na novinarsku zamolbu za komentar istupa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je, među ostalim, ustvrdila da poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne osiromašenja, te da se u Hrvatskoj, unatoč poticajima od 40 milijardi kuna, poljoprivredna proizvodnja prepolovila, Tolušić je odgovorio kako će se rezultati rada Ministarstva poljoprivrede najbolje vidjeti za dvije-tri godine.

“Drago mi je što je predsjednica pohvalila mjere koje provodimo posljednjih godinu-dvije. Posljednjih dvadesetak godina plaćali smo poljoprivrednike, ali nismo ih slušali. Na žalost, razvijali smo kulturu lihvarenja poljoprivrednika, poticali smo uvoznike i onaj dio otkupljivača koji je doslovce uništavao seljake. Plaćali su im mizerno i u roku od 100 do 200 dana. Takvi poduzetnici postoje i danas, ali će ih zaustaviti Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi”, istaknuo je Tolušić.

Dodao je kako će se rezultati rada njegova ministarstva najbolje vidjeti za dvije do tri godine, kada očekuje ozbiljan iskorak zahvaljujući, među ostalim, i projektima u poljoprivrednom sektoru koje danas iznose 5 milijardi i 150 milijuna kuna, dok je krajem 2016. godine takvih projekata bilo ugovoreno tek ju vrijednosti od 328 milijuna kuna.

“Grade se farme, staklenici i plastenici, kupuju se strojevi i sve to mora podići kvalitetu hrvatske poljoprivredne proizvodnje, ali ne možemo preko noći popraviti nešto što događalo posljednjih 20 i više godina”, rekao je Tolušić.

Komentiraj