Razgovarali Zelenski i Scholz: “Radujemo se daljnjoj pomoći Njemačke na putu Ukrajine prema EU”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je na Twitteru objavio da je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom razgovarao o situaciji na vojnom frontu, jačanju sankcija i pritisku na Rusiju, kao i o izgledima za mir.

Zelenski je poručio da su razgovori bili ‘produktivni’. “Radujemo se daljnjoj pomoći Njemačke na putu Ukrajine prema punopravnom članstvu u EU”, napisao je Zelenski.

Do telefonskog je razgovora došlo nakon ranijih tenzija između Kijeva i Berlina. Posljednjih mjeseci njemačka vlada i Scholz bili su pod pritiskom Ukrajine i političara kod kuće jer, kako su tvrdili, nisu učinili dovoljno da pomognu Ukrajini u obrani od ruske invazije.

No, krajem travnja Njemačka je pristala isporučiti protuzračne tenkove Gepard Ukrajini, a kasnije je rekla da će Kijevu isporučiti i sedam samohodnih haubica. Prošlog tjedna ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Njemačka sada krenula u ‘pravom smjeru’.

Kuleba je prošlog četvrtka rekao da će odluka o članstvu Ukrajine u Europskoj uniji, koja bi se trebala donijeti na europskom summitu krajem lipnja, uvelike odrediti budućnost Europe. EU treba Ukrajinu koliko Ukrajina treba EU”, rekao je Kuleba.

Komentiraj