Razglednice Zagreba nastale od starih knjiga

Zagrepčanka Antonella Šantek govori o projektu Lutajuće knjige, pretvaranju starih zagrebačkih motiva u vesele razglednice te o misiji pomaganja beskućnicima

Jeste li možda u šetnji zagrebačkim ulicama zamijetili istrgane stranice iz starih, odbačenih knjiga, šarmantno i živopisno oslikane, s inspirativnim porukama koje hrane dušu? Po fasadama i stupovima, kao umjetničku posvetu voljenom gradu, lijepi ih mlada i talentirana umjetnica Antonella Šantek, koja stoji iza projekta Lutajuće knjige.
„Sve je počelo zapravo spontano jer je inače to moj način življenja. Nakon puberteta, u kojem sam bila dosta nemirna i tražila svoje mjesto pod suncem, rodila se želja za stvaranjem, kreacijom… Pronašla sam se u slikanju, jer je ono za mene kao meditacija, molitva i ljubav. Jednom sam od prijateljice dobila stare knjige koje nisu bile više za čitanje. Nisam ih htjela baciti, pa sam počela na njima izrađivati čestitke prijateljima. S vremenom sam počela pisati i svoje misli i kombinirati razne kolaže. Pratila sam osjećaj koji me vodio u stvaranju. A kako jako volim ulicu i uličnu umjetnost koja preferira slobodu izražavanja bez pravila, rodila se ideja da svoje radove stavim upravo tamo. Željela sam unijeti sunce na današnje sivilo koje nas je sve kolektivno preplavilo. Stvorila sam svoj svijet i željela sam to podijeliti s prolaznicima. Tako je nastala Lutajuća knjiga.
Iako za sebe voli reći da je obična djevojka iz susjedstva, Antonella je i humanitarka koja iznad svega voli pomagati potrebitima, kao i napuštenim životinjama. Upravo je na ulici, s kojom osjeća duboku povezanost, prije osam godina upoznala beskućnika Mileta s kojim je osnovala humanitarnu udrugu Fajter. Osim što već godinama uspješno beskućnicima pomažu u podizanju kvalitete života, rješavaju im i razne praktične probleme, poput izdavanja osobnih dokumenata i dobivanja socijalne pomoći. Uz to, organiziraju akcije prikupljanja pomoći i osnovnih sredstava za normalan život, ali i tribine, predavanja i radionice gdje angažirano govore te podižu svijest o ovom često društveno zanemarivanom problemu.
„Ovu udrugu ne smatram ni svojom ni Miletovom, nego svih građana Grada Zagreba. Želimo stvarati zajednicu punu podrške i ljubavi. Beskućnicima ne dajemo novac nego im pomažemo da ponovno stanu na svoje noge i nauče zarađivati za život. Početak je bio težak, ali jako sam sretna da je naš rad prepoznat pa nam se u akcijama nerijetko pridružuju i drugi, kako vremenom i angažmanom, tako i financijski. Svi smo mi dobri ljudi, važno je imati i vratiti vjeru u sebe, te raditi za opće dobro.
Vrijeme lanjske karantene te dobrovoljne višemjesečne izolacije zbog novog normalnog, i u Antonellinom umjetničkom svijetu urodilo je novim kreativnim plodovima. Na tragu poetsko-lirskih i romantičnih radova njezinih Lutajućih knjiga koje nose jasne i angažirane poruke, nastale su i razglednice u istom tonu, kao umjetnička posveta voljenom gradu.
„Željela bih da turisti otkrivaju Zagreb kroz uličnu umjetnost koja je u svijetu iznimno popularna i cijenjena. Isto tako, ove su razglednice i za sve nas Zagrepčane, da se ponovno zaljubimo u svoj grad. Jako sam sretna i ponosna što živim ovdje, volim ovaj grad i željela sam to prenijeti na ove razglednice. Zagreb je oduvijek moja inspiracija, prepun je prekrasnih ljudi i vrvi mjestima koja odišu jednom ljepotom i uz to je izuzetno romantičan. Također, volim pisane poruke jer su mnogo prisnije od onih koje šaljemo pametnim telefonima. Zato svaku razglednicu krasi neka lijepa, nadahnuta misao jer bih tako željela potaknuti sve nas da ponovno pišemo pisma jedni drugima, da si kažemo volim te, a tu je u pozadini i Lutajuća ilustracija da upotpuni pismo-poruku za vaše drage osobe.
Razigrane razglednice Lutajuće knjige posvećene Zagrebu koje govore više od tisuću riječi, a Antonella ih je sve sama osmislila i izradila, mogu se zasad kupiti u knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj 16, ili direktno naručiti na mail [email protected] No ova svestrana umjetnica ne namjerava tu stati, već se u njezinoj glavi roje nove ideje za umjetničke projekte i pothvate. „Vodi me jedna velika vatra u mom srcu, osjećam da imam još mnogo toga za ponuditi i veselim se svemu što me čeka, rekla je za Zagreb News simpatična Antonella.

Komentiraj