Razbijeni prozori na džamiji u Bijeljini

Nepoznati počinitelji razbili su prozor na Atik džamiji i pomoćnom objektu u središtu Bijeljine, prenijela je Al Jazeera Balkans podatke policije.

Dogodilo se to u noći sa subote na nedjelju, a policija je obavila očevid.

Nedjelja 11.10.2020. Vandali upali u harem Sultan Sulejmanove Atik džamije i polupali stakla na dva prozora. Očekujemo…

Posted by Medžlis Islamske zajednice Bijeljina on Sunday, October 11, 2020

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić osudio je razbijanje prozora na Atik džamiji. „Upućujem pitanje svim sugrađanima: želimo li živjeti u zajednici u kojoj zajedno radimo i trudimo se da život svima bude bolji, ili želimo neprijateljstvo, nepovjerenje i nestabilnost, koji nikome nisu donijeli dobra”, poručio je Mićić u priopćenju.

Iznoseći čvrsto uvjerenje da su svi građani, uz nekoliko izuzetaka među kojima su i počinioci sinoćnjeg napada, svjesni da u Bijeljini ima mjesta za sve, gradonačelnik je priopćiio da “nema potrebe za napadima ni na koga, pa ni na vjerske objekte”.

Bijeljina, grad blizu tromeđe BiH, Srbije i Hrvatske, bila je prvi grad u BiH koji su početkom travnja 1992. iz Srbije napale paravojne skupine predvođene Željkom Ražnatovićem Arkanom.

U samo dva dana, 1. i 2. travnja 1992, u Bijeljini je ubijeno nekoliko desetaka bijeljinskih Bošnjaka. Zvjerstva počinjena u gradu ovjekovječio je američki fotoreporter Ron Haviv, čija je fotografija ubijene žene koja leži, a njezinu glavu šutira srpski vojnik, jedno od najpotresnijih svjedočanstava zločina koje su srpske snage počinile u istočnoj Bosni u travnju i svibnju 1992. godine.

Atik džamija 1993. je minirana i sravnjena sa zemljom. Obnova je počela 2002, a obnovljena džamija svečano je otvorena 16. kolovoza 2014.

Komentiraj