EPA/STR

RAZBIJEN MIT O NEPOBJEDIVOSTI Osvajanje Palmire psihološki poticaj u borbi protiv Islamske države

Osvajanje Palmire, koja je od nedjelje ponovno pod kontrolom sirijske vojske, označilo je kraj desetomjesečne okupacije tog antičkog grada, ali je ujedno i važan korak u zaustavljanju i eventualnoj pobjedi nad Islamskom državom (IS) koja kontrolira značajne predjele Sirije i Iraka, piše u ponedjeljak BBC.

To ne znači kraj IS-a, čije se utvrde u Raki, Deir Ezzoru i Mosulu još uvijek drže, ali je geografski i strateški veliki udarac džihadistima koji je razbio mit o nepobjedivosti vojske kalifata.

Osim zaštite njezine ljepote i povijesne važnosti, do koje snage IS-a nisu nimalo držale, osvajanje Palmire psihološki je izuzetno važno.

Pad Palmire veliki udarac međunarodnoj koaliciji

Pad grada i njegovih arheoloških iskopina u ruke IS-a u svibnju 2015. imalo je jednak psihološki učinak kao i kada su islamisti istoga mjeseca zauzeil irački grad Raku. Nakon gubitka Baijia, Tikrita, Kobania i Hassakha, IS se osvajanjem ta dva grada konsolidirao.

Tada se činilo da se IS može boriti u svakom trenutku, podnijeti poraz i potom se pregrupirati te nadmudriti svoje neprijatelje na mjestima i u vrijeme koje sam odabere.

Pad Palmire bio je veliki udarac protuterorističkoj međunarodnoj koaliciji i natjerao ju je da izmjeni procjene o konačnoj pobjedi nad džihadistima za nekoliko mjeseci, pa i godina.

EPA/STR
EPA/STR

Činjenica da Ramadi i Palmira više nisu u rukama IS-a i da je izostala uspješnja protuofenziva džihadista, pozitivan je znak. Nema sumnje da se obruč oko IS-a steže i da je ta teroristička organizacija u defanzivi.

No, ne treba se zavaravati. IS je i dalje opasna zvijer, sposobna ubiti nevine civile u samoubilačkim napadima, poput nedavnog na nogometnom stadionu u Bagdadu.

Posljednji bombaški napadi u Bruxellesu i Istanbulu također pokazuju da je skupina u stanju ponoviti i potaknuti napade na širem, globalnom planu.

Asad tvrdi da je ‘jedini igrač’ u Siriji koji se istinski bori protiv terorizma

Poseban problem je da Palmiru nisu osvojile koalicijske snage, nego vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada potpomognuta ruskim zrakoplovstvom. I jednima i drugima protive se neke od ključnih država članica protuislamističke koalicije.

Bashar al-Assad. FOTO: EPA/SANA
Bashar al-Assad. FOTO: EPA/SANA

Dok u Ženevi traju pregovori o političkoj budućnosti Sirije, Asad će zasigurno iskoristiti uspjeh u Palmiri kako bi osnažio svoju tvrdnju da je on jedini igrač u Siriji koji se istinski bori protiv terorizma i da mora ostati na vlasti kako bi dovršio posao.

To će teško “progutati” zapadne zemlje koje uporno ponavljaju da predsjednik mora sići s vlasti, a posebno Zaljevske zemlje koje obilno podupiru pobunjenike što se već pet godina bore protiv Asada.

Tko će prvi do Rake?

Idući potezi na terenu bit će ključni za sudbinu koalicije. Ako Asadove snage iskoriste rusku zračnu potporu, krenu istočno prema Raki i osvoje grad prije snaga koje podupire koalicija, tada će najvjerojatnije oslabiti ionako krhke veze među njezinim članicama.

Nema sumnje da je vrijeme na strani režima. Nakon što je dolaskom goleme ruske vojne pomoći u rujnu prošle godine izbjegao prijetnju pada režima, Asad sada može pregovarati bez ikakvog pritiska. Ključno za protuasadovsku koaliciji je da pokaže  da je i ona doista predana borbi protiv IS-a, što će iz Asadovih ruku izbiti argument da je on jedini istinski saveznik onih koji žele poraz džihadista.

Učinak ponovnog osvajanja Palmire na Asadov režim bit će vrlo značajan, ali nažalost ne treba očekivati veliki napredak u pregovorima dok režim jača svoju legitimaciju, politički i vojno, navodi BBC.

Komentiraj