Ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš u nedjelju je gostovala u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.

“Statistika USKOK-a je vrlo dobra. Uspjeh se može procjenjivati kroz prizmu postotka osuđujućih presuda i tu smo zaista jako dobri – od 90 pa i do 98 posto. To je respektabilan podatak, ali osim toga uspješnost se mjeri i kroz prožmu potvrđenih optužnica – i tu smo isto vrlo dobro. Isto bi možda trebalo istaknuti da ako optužnice nisu potvrđene, ako ih sud vrati i kad ih mi opet vratimo sudu, one se uglavnom potvrđuju”, rekla je Laptoš.

Dodala je i kako postupci dugo traju, te kako se okrivljenike dugo ispituje.

“Suđenja traju. Zakonodavna rješenja su takva. Kada podignemo optužnice postoje faze kaznenog postupka. Dolazimo do faze optužnog vijeća kada se očekuje odluka o potvrđivanju optužnice. Tu se daju mogućnosti takozvanog legalnog odugovlačenja postupka. Dođemo, druga strana nerijetko predlaže izvlačenje jednog dokaza kao nelegalnog. Sud mora donijeti o tome odluku, a na odluku suda ima se pravo žalbe, a jedna strana uvijek nezadovoljna. I slijedi žalba pa odlučivanje po žalbi. Mjesec, dva, tri, šest, nekad i godinu dana. Pa se predmet opet vraća na optužno vijeće i opet dolazi do istog, druga strana onda traži izdvajanje nekog drugog dokaza, zapisnika… I opet je jedna strana nezadovoljna, netko će se žaliti… To je razlog zbog čega ti postupci toliko dugo traju”, rekla je ravnateljica Uskoka.

Na pitanje kako se je osjećala kada je Ustavni sud ukinu jadnu od važnih presuda u slučaju INA-MOL odgovorila je: “Što da vam kažem, nisam se osjećala dobro. Nakon što smo, barem ja smatram, odradili jako dobar posao… To je jedan od predmeta stvoren u USKOK-u. Prikupili smo određene dokaze, pokrenuli istragu, ispitali svjedoke, prikupili dokaze, dokumentaciju i s tim dokazima podigli optužnicu. Optužno vijeće ju je potvrdilo, krenuli smo u fazu rasprave. Tamo su se izvodili dokazi, izvodila ih je i druga strana i nakon kontradiktornog postupka je donesena osuđujuća presuda. Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud je potvrdio presudu. I sad se nakon određenog vremena sve vraća na početak. Kao što sam rekla, nije još ništa gotovo, postupak opet ide.”

Komentiraj