hina

RAVNATELJICA ŠOKIRANA Nadbiskupija se ogradila od vjeroučitelja Bagarića

Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije u petak se ogradio od vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, koji je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, Hrvate naziva “nezahvalnom stokom” i opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića, dok je ravnateljica škole Ljiljana Klinger izjavila kako je šokirana objavljenom snimkom.

“Ured se, kao tijelo nadležno za provedbu školskog vjeronauka, ograđuje od izrečenih stavova g. Bagarića te izražava žaljenje što je zloupotrijebio nastavu vjeronauka”, objavila je Nadbiskupija u priopćenju.

Iz Ureda su objavili da će povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima razmotriti taj slučaj i odlučiti o daljnjim postupcima.

Portal Index.hr objavio je audio snimku u kojoj Bagarić učenicima na satu govori da treba strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni”, tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, “a  mi imamo dudeke” i sl. Vjeroučitelja je tijekom njegova ispada zabilježio učenik škole, koji je snimku njegovih izjava poslao redakciji Indexa.

Ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger izjavila je Hini da je šokirana Bagarićevim ispadom naglasivši kako je to “nedopustiv način komuniciranja i za svaku osudu”.

Ocijenila je kako je riječ o zlouporabi položaja učitelja, stavovi koje je iznio “nisu u skladu ni s građanskim niti s humanim načelima, a poziv na linč i govor mržnje su za svaku osudu”.

Ravnateljica Klinger je ustvrdila kako je takvo ponašanje nezamislivo za učitelja, a posebice vjeroučitelja u ovo predblagdansko vrijeme.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je u petak na tu snimku objavom na svojem facebooku poručivši da je šokirana otkrićem snimke u kojoj se otvoreno propagira govor mržnje te je najavila istragu o tom slučaju.

“Šokirana sam otkrićem snimke na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje. Ukoliko je ta snimka autentična, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi!”, napisala je Divjak na facebooku.

Izvijestila je kako je tim iz njezina ministarstva u kontaktu s ravnateljicom škole, koja trenutno poduzima sve potrebne mjere i obavještava sva nadležna tijela kako bi se što prije utvrdile sve činjenice.

O rezultatima postupka, najavila je, obavijestit će javnost čim dobije sve potrebne informacije.

Komentiraj