Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: “Majka nije surađivala u trudnoći, više puta je ugrozila život djeteta”

Beba stara oko mjeseca preminula je u nedjelju na Uskrs u Dječjem domu Klasje u Osijeku, što je potvrdila i osječka policija.

Beba je, podsjetimo, oduzeta roditeljima jer je nadležni Centar za socijalnu skrb procijenio da roditelji nisu u stanju brinuti o bebi koja iziskuje dodatnu njegu. Izdali su rješenje kojim se beba, djevojčica Aurora, smješta u Dom Klasje. Navodno je to trebalo biti privremeno, mjesec dana, a potom bi pratili situaciju. Beba im je, međutim, umrla. Roditelji djevojčice su shrvani.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović u srijedu je za Dnevnik.hr iznijela događaje kronološkim redom.

“Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem u više navrata ugrozila život svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije”, rekla je Kaurinović.

“Prisutno je bilo i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozama”, dodala je.

Općinski sud je donio rješenje o premještanju djeteta u Centra za pružanje usluga u zajednici – Klasje.

“Vezano uz ostalu djecu u obitelji, jedno je upućeno na promatranje. Za dvoje djece je upućen zahtjev za dnevnim boravkom u Centru Klasje”, rekla je Kaurinović.

Navodi da je Centar kontaktirala osječka bolnica zbog visokorizične trudnoće i djeteta.

“Kontaktirali su nas zbog majke, njezina stanja i visokorizične trudnoće. Prema procjeni i mišljenju stručnjaka, mi smo morali reagirati i odlučiti hoće li dijete biti otpušteno roditeljima ili na neki drugi smještaj.

Mi smo procijenili da je za dijete sigurniji smještaj u ustanovi”, rekla je Kaurinović.

“Nije bilo otpora roditelja”

“Nije bilo velikog otpora roditelja, koliko znam. Oni su dijete mogli posjećivati u Klasju. Nije bilo situacija, kako to nekad zna biti, da smo morali zvati policiju”, rekla je Kaurinović.

Dodaje da stoji iza stručne procjene stručnog tima i odluke da se beba smjesti u ustanovu.

Komentirala je i koliko je sigurna da je odluka o oduzimanje djeteta bila ispravna, s obzirom na to da roditelji tvrde kako nije bilo za tim potrebe.

“Majka nije surađivala tijekom trudnoće. Mjera je bila privremenog karaktera. Sud je donio odluku o 30 dana. Njezino produljenje bi ovisilo o razvoju djeteta”, rekla je Kaurinović.

Komentirala je i pitanje je li majka preminule bebe bila odgovorna u pažnji oko svojeg zdravlja.

“To nije istina”, rekla je Kaurinović.

Roditelji bili pozivani na preglede u bolnicu

Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici – Klasje, rekla je da je dvomjesečna beba preminula u nedjelju ujutro.

“Radnica je uočila da dijete ne reagira na podražaje. Djelatnice su nastavile s reanimacijom, no nisu ga uspjele spasiti”, rekla je Glavaš-Kul.

Navodi da su bebu u četiri navrata vozili u bolnicu.

“Na sve zdravstvene preglede bili su pozvani i roditelji. Prisustvovali su jednom od četiri pregleda, za ostale su se ispričali”, dodala je Glavaš-Kul.

Centar za socijalnu skrb iz Osijeka u veljači je dijete oduzelo roditeljima i predalo ga na skrb u dom. Dijete je rođeno prerano, a nakon što je mjesec dana bilo u osječkoj bolnici, prebačeno je u dom.

Majka je navodno imala dijabetes, a Centar je odlučio da se dijete izdvoji jer majka navodno nije uredno vodila terapiju, a izašla je iz bolnice na vlastitu odgovornost što roditelji objašnjavaju brigom o još šestero djece koje imaju.

Obdukcija djeteta napravljena je u utorak u poslijepodnevnim satima, a rezultati ukazuju na sumnju da je dijete umrlo od upale pluća.

 

Centar u Osijeku: Oduzeli curicu roditeljima, smjestili je u Dječji dom Klasje. Curica je na Uskrs umrla

Komentiraj