HINA/ Gradski muzej Vukovar

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar: Izuzetno smo ponosni na nagradu Silletto

Europsku nagradu “Silletto 2016.” u Gradskom muzeju Vukovar, kako je u nedjelju izjavila njegova ravnateljica Ružica Marić, promatraju u svjetlu prepoznavanja vrijednosti rada vukovarskog muzeja u zajednici i iznimno su ponosni na nju.

Na svečanosti izbora Europskog muzeja godine za 2016., održanoj u subotu navečer u španjolskom gradu San Sebastianu, Gradski muzej Vukovar nagrađen je nagradom Silletto za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

“Europsku nagradu Silletto 2016., koju je Gradski muzej Vukovar dobio od Europskog muzejskog foruma, promatramo u svjetlu prepoznavanja vrijednosti rada vukovarskog muzeja u zajednici. Poduprt potporom upravo te zajednice, Gradski muzej se ogromnim naporima uspio izdići nakon uništenja u Domovinskom ratu,” izjavila je u telefonskom razgovoru za Hinu ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić.

“Iznimno smo ponosni što smo u konkurenciji čak 49 europskih muzeja iz 24 zemlje uspjeli predstaviti naš muzej i osvojiti ovu prestižnu nagradu koja će narednih godinu dana krasiti našu muzejsku ustanovu i nadamo se, doprinijeti još jačoj prepoznatljivosti Gradskog muezja Vukovar u Europi i svijetu”, poručila je Ruža Marić dodajući kako vukovarski muzej od prvoga dana, nakon silovite agresije koju je preživio, okuplja umjetnike i muzealce i ljude koji cijene umjetnost i kulturu promovirajući univerzalne vrijednosti obnove, suradnje i prezentacije kulturne baštine.

“To je naša snaga i taj naš ogorman entuzijazam prepoznali su i u Europskom muzejskom forumu”, kazala je Marić. Istaknula je da se tijekom boravka u San Sebastianu uvjerila kako se hrvatski muzeji nalaze u samom vrhu europske muzeologije i po skrbi za baštnu i po tehološkoj opremljenosti.

Europskim muzejom godine za 2016. godinu na svečanosti koja je u subotu održana u španjolskom gradu San Sebastianu proglašen je varšavski muzej Polin – Muzej povijesti poljskih Židova dok je Gradski muzej Vukovar dobio Nagradu Silletto za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

Vukovarski Gradski muzej, za nagradu Europskoga muzeja godine, kandidirao se u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma zajedno s još  48 muzeja iz 24 europske zemlje, a uz vukovarski muzej iz Hrvatske je nominiranima bila i “Ivanina kuća bajki” iz Ogulina.

Komentiraj