Ravnateljica DZS-a o neobičnim pitanjima: “Postavljena su metodološki”

Lidija Brković, ravnateljica Zavoda za statistiku, u subotu je izjavila da su u DZS-u iznimno zadovoljni odazivom na Popis stanovništva. Naglasila je da je sustav stabilan te da aplikacija funkcionira.

“Posljednji podaci od jutros u 9 sati kažu da se popisalo više od 150000 kućanstava, što je otprilike 440000 osoba. Prednjači Grad Zagreb s više 138000 popisanih, Splitsko-dalmatinska Županija je na drugom mjestu, zatim Primorsko-goranska županija pa Zagrebačka županija. Najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj županiji što je očekivano s obzirom na broj stanovnika”, rekla je Lidija Brković za ‘Novi dan’ N1 televizije.

Dodala je da su milijun i 430 tisuća građana korisnici sustava e-Građani, a u tom se sustavu dnevno, otkako je počeo popis, bilježni dnevni porast od pet do šest posto novih korisnika. No, ističe da to ipak ne mogu dovesti u izravnu vezu s popisom.

Naglašava da je u ponedjeljak, prvog dana samopopisivanja, na sustavu bilo problema petnaestak minuta, no sve je riješeno brzo.

Na pitanje zašto je uvršteno pitanje mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe kaže: “Pitanja su postavljena metodološki. To pitanje spada u migracijska obilježja osobe i koristi se prema međunarodnim standardima, koristi se u statističkim istraživanjima kako bi se razlikovalo stanovništvo rođeno u zemlji u odnosu na inozemstvo. Primjerice, ako je majka živjela u Samoboru koje nema rodilište, a rodila je u Brežicama u susjednoj Sloveniji mi smatramo da su rođeni tamo gdje je majka živjela, dakle rođeni su u Hrvatskoj iako je kao mjesto rođenja navedena Slovenija.”

 

Komentiraj