Ravnatelji sektora napustili kolegij nakon verbalnih napada ministrice Marije Vučković

Na dramatičnom kolegiju u Ministarstvu poljoprivrede, Marija Vučković optužila je suradnike da je ona, nakon otkrića Nacionala da su europski revizori istraživali Vinsku omotnicu, prozivana zbog njihova nerada i nesposobnosti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošle je srijede bila prisiljena prekinuti redovni kolegij s najbližim suradnicima nakon što je dio njih, nezadovoljan njenim nastupom i napadima u kojima je neke od njih optužila za nerad i sabotažu, napustio kolegij prije njegova završetka. Nacional je od izvora iz Ministarstva poljoprivrede saznao da su glavni razlozi nervoze koja je na tom kolegiju prerasla u otvoreni sukob tekstovi koje je u proteklih nekoliko tjedana objavio Nacional o lošem stanju u hrvatskoj poljoprivredi, za koje su prvenstveno zaslužni ministrica Marija Vučković i njeni najbliži suradnici. Međutim, Marija Vučković očito ne dijeli to mišljenje te je na tom kolegiju optužila svoje suradnike da je ona u medijima prozivana zbog njihova nerada i nesposobnosti.

Nacionalovi izvori tvrde da kolegij koji ministrica redovito jednom tjedno drži sa svojim zamjenicima i čelnicima raznih sektora i agencija koje spadaju pod Ministarstvo poljoprivrede bio samo vrhunac napete situacije koja vlada unutar Ministarstva poljoprivrede već mjesecima, a ta je situacija rezultirala narušenim međuljudskim odnosima zbog kojih su neki od istaknutih čelnika pojedinih sektora najavili odlazak iz Ministarstva u druge državne institucije. Cijela ta situacija dovela je i do problema u sektoru, a sve je izvjesnije da će posljedica nesređenog stanja biti i korekcije u sredstvima koje će Hrvatska povući iz EU fondova zbog grešaka u isplatama izravnih poticaja i isplatama iz europskih fondova za ruralni razvoj.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošle je srijede bila prisiljena prekinuti redovni kolegij s najbližim suradnicima koji su obilježili međusobni napadi i optužbe. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Marija Vučković je na kolegiju izravno napala i ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića jer kako je rekla “ona je u medijima prozivana zbog njegova nerada, dok se njegovo ime uopće ne spominje”. Zanimljivo je da se, kako tvrde Nacionalovi izvori, ministrica Marija Vučković osvrnula i na posljednji Nacionalov tekst u kojem smo napisali da se prvi put dogodilo da jedna ministrica ili ministar poljoprivrede dočeka revizore Europske komisije u Agenciji za plaćanja. Ministrica je optužila svoje suradnike da su dojavili medijima ovu informaciju, iako se, kako je rekla na kolegiju, “slučajno našla u Agenciji za plaćanja u trenutku kada su tamo došli i revizori iz Bruxellesa”.

Nacionalovi izvori tvrde da je nakon toga situacija na kolegiju toliko eskalirala da je ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić nakon žestokih kritika i verbalnih napada ministrice Marije Vučković napustio sjednicu. No optužbe ministrice tu nisu stale, već je svoju ljutnju prebacila na ravnateljicu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelenu Đugum koju je također povišenim tonom optužila za nerad, zbog čega je i Jelena Đugum napustila kolegij. Kada je postalo jasno da situacija izmiče kontroli i da je atmosfera na kolegiju vrlo loša, za riječ se javio ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać koji je od ministrice zatražio da prekinu kolegij jer je atmosfera postala previše stresna. Marija Vučković je na koncu prekinula kolegij, ali ne prije nego što je i Zdravka Baraća napala za afere o kojima je nedavno pisao Nacional, a zbog kojih su se protiv Baraća vršili i policijski izvidi. Na koncu je kolegij prekinut u srijedu, u 19 sati navečer te je nastavljen tek u petak poslijepodne. O cijeloj situaciji na kolegiju Nacionalov izvor je dodao:

“Koliko je meni poznato, još se nikada nije dogodilo da je jedan kolegij prekinut zbog međusobnih optužbi, svađa i odlazaka pojedinih ljudi. To samo pokazuje koliko je atmosfera u Ministarstvu zatrovana i koliko ministrica Marija Vučković nema povjerenja u ljude s kojima radi. Zato i ne treba čuditi da će u bliskoj budućnosti iz tog kruga najbližih suradnika otići nekoliko osoba jer više ne mogu surađivati s ministricom.”

Prekinuti kolegij vrhunac je napete situacije koja u Ministarstvu poljoprivrede traje nekoliko mjeseci, a zbog koje su neki od čelnika sektora najavili odlazak iz Ministarstva

Po informacijama koje je dobio Nacional, prvi odlasci iz Ministarstva poljoprivrede će se dogoditi vrlo brzo, a prve dvije suradnice Marije Vučković koje su odlučile napustiti Ministarstvo poljoprivrede su spomenuta ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelena Đugum i glavna tajnica Ministarstva poljoprivrede Renata Lozo. Jelena Đugum će mjesto ravnateljice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede zamijeniti onim u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje bi trebala postati direktorica Sektora za poljoprivredu umjesto Božice Marković, dok Renata Lozo odlazi na radno mjesto u Banske dvore, gdje će zamijeniti Katicu Palčić koja odlazi u mirovinu.

U pozadini tih odlazaka, ali i mogućih drugih promjena u Ministarstvu, narušeni su međuljudski odnosi i sve veće nezadovoljstvo radom ministrice Marije Vučković koja je očito nervozna zbog velikog broja afera koje dolaze iz njena resora, a zbog čega su se za rad Ministarstva poljoprivrede zainteresirali i Uskok i Ured europskog javnog tužitelja, a sve su češći i dolasci revizora Europske komisije. Prekinuti kolegij i lavina poprilično teških optužbi prema suradnicima stigli su samo dan nakon što je izašao posljednji broj Nacionala, u kojem smo objavili da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prije desetak dana dočekala revizore Europske komisije u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, što je gotovo i nezabilježen slučaj otkako revizori dolaze u tu agenciju kontrolirati isplate europskih fondova hrvatskim poljoprivrednicima. Umjesto ravnatelja agencije Antuna Vujića, europski revizori bili su iznenađeni kada ih je na hodnicima APPRRR-a pozdravila ministrica poljoprivrede. No očito je ovaj slučaj iznimka, s obzirom na to da su se revizori odlučili pozabaviti isplatom sredstava iz Vinske omotnice, a to je za aktualnu ministricu Mariju Vučković, ali i za cijelu Vladu, vrlo osjetljivo pitanje prije svega zbog bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Ako se pokaže da je Tolušić suprotno pravilima Europske unije dobio potpore, on će određeni iznos morati vratiti u europsku blagajnu, a sankcije u vidu penala na buduća razdoblja snosit će i Agencija za plaćanja, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, te će hrvatska poljoprivreda na raspolaganju imati manje novca iz europskih poljoprivrednih fondova.

Ministrica Vučković se posebno osvrnula na informacije iz teksta u kojem je Nacional otkrio da europski revizori istražuju isplate iz Vinske omotnice iz koje je novac dobio i Tomislav Tolušić. FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Treba napomenuti da revizori Europske komisije nemaju kaznene ovlasti i ne mogu protiv Tolušića ili odgovornih osoba u Ministarstvu poljoprivrede pokrenuti kazneni postupak, već samo mogu izreći financijske kazne zbog nepoštovanja pravila. Međutim, baš zbog isplata iz Vinske omotnice Tolušić se već našao pod istragom Uskoka, koji je početkom ožujka iz Ministarstva poljoprivrede izuzeo svu dokumentaciju vezanu uz to kako je bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar poljoprivrede, ujedno i vlasnik OPG-a Terra Slavonija, dobio poticaj nakon što se javio na natječaj Agencije za plaćanja.

Očito je i da je revizore Europske komisije zainteresirao taj slučaj pa su počeli “češljati” sredstva dodijeljena putem Vinske omotnice. Nacionalov izvor dobro upućen u način na koji se dijeli europski novac u poljoprivredi tvrdi da bi glavna zamjerka revizora mogla biti ta da se previše novca dodijelilo pojedinim vinarima, dok je mnogo vinara ostalo bez ijedne kune. Tako je, primjerice, vinarija Josipa Galića iz Kutjeva dobila 10 milijuna kuna, Tomislav Tolušić 2,5 milijuna kuna, dok neki vinari nisu dobili nikakva sredstva.

Nacionalovi izvori iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je baš Tolušićev slučaj, kao i onaj vinara Josipa Galića, jedan od glavnih razloga posjeta revizora Europske komisije.

Podsjetimo, Tolušić, odnosno njegov OPG Terra Slavonia, dobio je novac za gradnju vinarije koju je započeo 8. svibnja 2020., a sredinom rujna 2020. APPRRR mu je bespovratno dao 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019. – 2023. Tolušić je priznao da je ukupna cijena izgradnje iznosila 4,2 milijuna kuna.

I dok su revizori prolazili kroz dokumentaciju, ministrica Marija Vučković se na svom Facebooku hvalila uspjesima Vinske omotnice. Zanimljivo je da je ministrica status objavila isti dan kada je Nacional iz APPRRR-a dobio odgovore o posjetu europskih revizora, pa se postavlja pitanje je li riječ o pukoj slučajnosti ili pokušaju saniranja štete par dana prije izlaska informacije o posjetu europskih revizora u tiskanom izdanju Nacionala.

Postavlja se pitanje ako je ministrica doista i nezadovoljna radom pojedinih čelnika sektora i agencija koji su pod njenom nadležnošću, zašto ih ne smijeni i zašto na njihova mjesta ne postavi sposobnije ljude

U tom statusu Marija Vučković je napisala: “Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen je rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. godinu sedam posto, čemu su doprinijeli i programi Ministarstva poljoprivrede – u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019. – 2023., tzv. Vinska omotnica. Tako je, između ostalih, kroz mjeru “Restrukturiranje i konverzija vinograda“ odobreno gotovo 90 i isplaćeno 56 milijuna kuna potpore te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda, dok je mjera “Ulaganja u vinarije i marketing vina“ doprinijela izgradnji nove infrastrukture vinarija i prerađivačkih kapaciteta, za što je odobreno 298 i isplaćeno 127 milijuna kuna potpore. Osim povećanja intenziteta potpora, u jeku pandemije uvedene su i dvije učinkovite krizne covid-mjere; za destilaciju vina isplaćeno je 59 milijuna kuna, dok je za krizno skladištenje vina isplaćeno 14,4 milijuna kuna. Također, putem operacije 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.”

Očito kako je ministrici poljoprivrede jako stalo da se u javnosti stekne dojam da s EU fondovima u poljoprivredi nema problema i da je sve u redu, pa stoga i ne treba čuditi njena nervoza kada se otkrije da je situacija ipak nešto drugačija. Međutim, umjesto da preuzme odgovornost za pojedine slučajeve koji su se našli pod istragom i Ureda europskog tužitelja i revizora Europske komisije, ministrica je odlučila krivicu prebaciti na svoje najbliže suradnike. No postavlja se pitanje ako je ministrica doista i nezadovoljna radom pojedinih čelnika sektora i agencija koji su pod njenom nadležnošću, zašto ih ne smijeni i zašto na njihova mjesta ne postavi ljude za koje vjeruje da bi mogli napraviti bolji posao nego što je do sada napravljen.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać je od ministrice zatražio prekid kolegija jer je atmosfera postala previše stresna. FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Komentiraj