Potvrđen prvi pacijent s koronavirusom u Zagrebu!

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Dodao je kako je pacijent u dobrom stanju.

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je kako je mladić boravio u Milanu od 19. do 21. veljače. I on je istaknuo kako ima znakovi blaže bolesti.

“Dobili smo rezultate testiranje državljana koji je boravio u Milanu. On pokazuje znakove blaže bolesti, poduzimamo mjere opreza. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je on ostvario. Riječ je o bolesti koja je slična gripa i ne očekuju se veće komplikacije od onih u slučajevima gripe”, rekao je Beroš.

Kazao je i kako još nisu poznati nalazi devet radnika iz Italije koji su smješteni u Rijeci. “Ne pokazuju znakove zaraze, osim jednom muškarca koji kašlje već tri tjedna što ne dovodimo u vezu s koronavirusom”, rekao je Beroš.

Poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

“Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe”, ustvrdio je Beroš dodajući kako je zdravstveni sustav spreman.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se Nacionalni stožer Civilne zaštite, na čijem je čelu ministar Davor Božinović, sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti, te da je odlučeno da ministar Božinović sazove čelnike županijskih stožera civilne zaštite. Sastanak će biti sazvan sutra kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti prevencije.

Nacionalni stožer počinje svoj rad, rekao je potom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao kako će biti u prostorijama ravnateljstva Civilne zaštite u Nehajskoj i zasjedati cijelo vrijeme kako bi pratili razvoj događaja i razmotrili mjere i aktivnosti koje će biti poduzete.

Završno se novinarima ponovno obratio Andrej Plenković. “Kako se širio koronavirus, Hrvatska je digla razinu pripravnosti, kadrovski smo popunili cijeli stožer, riječ je o iskusnim ljudima, i očekujem od njih maksimalan angažman. Poruka hrvatskoj javnosti je da su sve službe su maksimalno angažirane”, zaključio je.

RAVNATELJ RIJEČKOG KBC-A: “Jedna osoba u izolaciji, rezulatati se očekuju poslijepodne”

Komentiraj