Ravnatelj KBC-a Sestara Milosrdnica potpisao sinu aneks ugovora i financijski zakinuo bolnicu

Ugovor pokazuje da je Mario Zovak omogućio sinu brz i komotan odlazak iz bolnice koja mu je financirala specijalizaciju

Liječnik Goran Zovak, specijalist u Odjelu za onkološku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu – inače i sin vršitelja dužnosti ravnatelja te ustanove Marija Zovaka – nakon tek nešto više od pola godine napušta svoje radno mjesto i prelazi u drugu zagrebačku bolnicu. KBC Sestre milosrdnice, koje su utrošile više stotina tisuća kuna na njegovu nedavno dovršenu specijalizaciju, ostat će bez dijela tih sredstava zahvaljujući aneksu ugovora o radu koji je s njim potpisao njegov otac, a za koji se kasnije ustanovilo da ima protuustavni karakter.

Nacional posjeduje niz dokumenata koji potkrjepljuju ove tvrdnje i tako u iznimno neugodnu situaciju dovode ravnatelja Zovaka, ali i kompletnu bolnicu kojoj je na čelu i koja je već dulje od godinu dana poprište žestokih obračuna više liječničkih struja zainteresiranih za preuzimanje prevlasti, mjesto s kojega su upućivane ozbiljne optužbe za fizičko maltretiranje, na kojemu su se otkrivali dvojbeni poslovni potezi koji su graničili sa zloupotrebom i gdje su se, najblaže rečeno, svjesno kršile epidemijske mjere u trenucima kada je epidemija koronavirusa bila na svome vrhuncu. Slučaj Zovakova sina problematičan je s više aspekata, između ostalog i zato što je o njegovu statusu odlučivao upravo njegov otac, što dovodi do mogućih sukoba interesa.

Sporni aneks ugovora o radu mlađeg Zovaka potpisan je 2016. godine, u vrijeme kada je tadašnji ministar zdravstva Dario Nakić izmijenio Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine i za specijaliste koji se ne žele vratiti u bolnice koje su ih poslale na specijalizaciju ukinuo obvezu vraćanja cjelokupnog troška, već samo cijenu specijalizacije uključujući i mentorstvo, što je iznosilo pedesetak tisuća kuna, dok se ukupni trošak plaće za jednog liječnika tijekom specijalizacije procjenjuje na oko 800.000 kuna. Takav potez javnost je ocijenila skandaloznim jer je rezultirao velikim odljevom traženog liječničkog kadra iz manjih i siromašnijih bolnica koje su uložile značajna sredstva u njihovo školovanje, a de facto je pogodovao i odlasku liječnika u inozemstvo. Svejedno, Nakićevo ministarstvo naložilo je ravnateljima bolnica da sa svojim specijalizantima potpišu anekse ugovora o radu i dio njih to je učinio – Mario Zovak među prvima – dok je dio odbijao i našao se na meti prijava i sudskih tužbi. Godinu dana kasnije Nakićevu odluku Ustavni sud ipak je stavio izvan snage, dok je idući ministar zdravstva Milan Kujundžić u pravilnik uveo fiksni iznos ‘’odštete’’ u iznosu od 230 tisuća kuna. U nizu hrvatskih bolnica stanje je ostalo problematično jer je u nekima, onima u kojima ravnatelji nisu požurili s potpisivanjem aneksa ugovora o radu, za specijalizante ostala obveza nadoknađivanja svih troškova, dok je u drugima ona ukinuta ili smanjena na ‘’Kujundžićev’’ iznos.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak bio je jedan od prvih koji je potpisao navedene anekse. Dapače, mediji su zabilježili njegovu izjavu s konca 2016. godine, kada je rekao da se radi o otprilike 300 ugovora o radu. ‘’Bolnica neće imati nikakvih problema, specijalisti će ostati ovdje’’, uvjeravao je Zovak. Danas, osam mjeseci nakon što je sa specijalizacijom završio, bolnicu napušta čak i njegov sin. U praksi, govore izvori Nacionala, u sustavu se događa da sa svojim dotadašnjim poslodavcima ugovore raskidaju prije svega liječnici traženih struka, poput radiologije, koji pronalaze angažman u bogatijim bolnicama ili u inozemstvu.

Vršitelj dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak za Nacional je potvrdio da je njegovu sinu odobren raskid ugovora o radu. On tvrdi da je Goran Zovak ‘’dužan isplatiti bolnici troškove, kao i svi ostali, sukladno odredbama svoga ugovora o radu’’. Potvrdio je da je u ovom slučaju potpisan aneks ugovora o radu, ali odbio je govoriti o njegovim detaljima – pa tako i o iznosu koji će njegova bolnica naplatiti od njegova sina. Odnosno, radi li se tek vraćanju cijene same specijalizacije, iznosu od 230 tisuća kuna propisanom Kujundžićevim pravilnikom, ili o gotovo stotinu tisuća eura, koliko plaćaju specijalizanti iz bolnica gdje aneksi nisu bili potpisivani. ‘’Svi su dužni platiti, bolnica eventualno može odobriti otplatu u ratama’’, rekao nam je Zovak, odbivši dati detalje jer mu, kaže, to priječe pravila o zaštiti osobnih podataka. Nacional se za pojašnjenje obratio i njegovu sinu Goranu Zovaku, no on nije odgovorio na upit.

U ponedjeljak kasno poslijepodne Nacional je ipak došao u posjed spomenutog aneksa njegova ugovora o radu koji potvrđuje sumnje da će KBC Sestre milosrdnice odlaskom ovog liječnika ostati bez najvećeg dijela novca uloženog u njega za vrijeme višegodišnje specijalizacije. Naime, u tom dokumentu propisano je da je Goran Zovak bolnici dužan vratiti tek ‘’četverostruki iznos proračunske osnovice’’ i preostale fiksne troškove poput troškova studija, mentora, ispita, knjižice o usavršavanju i dnevnika rada. Tako će umjesto otprilike stotinu tisuća eura, ova bolnica natrag dobiti tek nekoliko desetaka tisuća kuna.

Komentiraj