Ravnatelj KB Sveti Duh: “Na zdravstvo možemo biti ponosni, ali nedostaje sestara”

Možemo biti ponosni na naš zdravstveni sustav u cjelini, koji je svoju izvrsnost pokazao i u ovoj borbi protiv Covida, ali nedostaje medicinskih sestara, izjavio je za HTV Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Rekao je i da se u zadnjih nekoliko godina u hrvatskom zdravstvenom sustavu osjeća manjak medicinskih sestara.

“S ovom epidemijom imali smo vrlo veliki dodatni napor, ali su radne obaveze bile izuzetno velike. Cijelo vrijeme, čak i u vrijeme epidemije Covida, mi smo radili praktično, neću reći, sve pacijente, osim onog lockdowna koji je bio prošle godine u ožujku i travnju, sve ostalo smo praktično radili u maksimumu kapaciteta koji je bio moguć”, rekao je Bušić.

Nedavno su otvorili novu dnevnu bolnicu sa sto smještajnih jedinica. Dnevna bolnica obuhvaća sve djelatnosti koje u svom programu imaju ugovorene djelatnosti s HZZO-om, naveo je Bušić. Nastala je kako bi se pacijent što manje izlagao bolničkom sustavu te da se njegovo liječenje provede u najkraćem mogućem roku, dodao je.

“Grad Zagreb je zajedno sa svojom najvećom tvrtkom, Zagrebačkim holdingom, izgradio tu dnevnu bolnicu, a u sinergiji s Vladom i Europskom unijom dobili smo kompletno izgrađenu i opremljenu zgradu vrijednu ukupno 240 milijuna kuna”, rekao je Bušić.

Bušić je ustvrdio i kako Hrvatska ima odličan zdravstveni sustav. “Možemo biti ponosni na naš zdravstveni sustav u cjelini, koji je svoju izvrsnost pokazao i u ovoj borbi protiv Covida”, rekao je Bušić.

Rekao je i da zdravstveni sustav RH u odnosu na EU statistički gledano ima dovoljan broj medicinskih sestara i liječnika, ali da se u zadnjih par godina osjeća manjak medicinskih sestara. “Nemamo ih na optimalnom broju, ima ih nešto manje”, rekao je Bušić, dodavši kako je razlog tome odlazak sestara u inozemstvo. “A što se tiče liječnika, rekao bih da imamo sasvim dovoljno”, rekao je Bušić.

Komentiraj