Ravnatelj KB-a Dubrava: “Situacija je teška, no daleko smo od točke pucanja”

Broj zaraženih koronavirusom sve je veći, pa se otvara i pitanje ponovne aktivacije stacionara u Areni Zagreb. No, do toga još neće doći. Situacija u KB-u Dubrava je teška, a zagrebačke bolnice raspoloživo osoblje šalju tamo. Ravnatelj bolnice Ivica Lukšić rekao je za N1 da do točke pucanja još nišu došli.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak, pod čijom je ingerencijom stacionar Arena, potvrdio je Indexu da im je “prioritet povećavanje kapaciteta u Dubravi jer je tamo teška situacija”. Glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice Biserka Režek rekla je da su Dubravi poslali 40 svojih zdravstvenih djelatnika.

Lukšić je za N1 potvrdio da m stiže pomoć iz ostalih bolnica. “Daleko smo od točke pucanja. I tijekom zime kapaciteti su bili puno veći nego sada. Pristižu nam u pomoć i iz drugih zagrebačkih bolnica… Aktivno se borimo, nije jednostavno, teško je, ali se trudimo. Druge bolnice preuzele su naše bolesnike koji nisu covid i hitnu. Trpimo svi na svoj način”, rekao je.

Dodao je da je pomoć kolega iz drugih zagrebačkih bolnica razrađena strategija Ministarstva zdravstva. Trenutačno u Dubravi imaju preko 320 hospitaliziranih, a 55 osoba je na respiratoru.Lukšišć je kazao da je to stotinjak pacijenata više nego što su imali prije tjedan dana. No, ističe, Arena im u ovom trenutku nije potrebna.

“Kliničke slike su sada teže, brže je pogoršanje nego što je bilo ove zime. Stariji su procijepljeni, a s druge strane, riječ je o novom soju koji se brže širi pa su u populaciji koja je dinamičnija i uvjeti za širenje povoljniji”, rekao je Lukšić.

“Jedini način kako izaći iz ove krize je cijepljenje”, poručio je

Komentiraj