Ravnatelj KB-a Dubrava: “Neophodno je otvaranje odjela za post-covid pacijente”

Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, govori o posljedicama s kojima se suočavaju osobe koje su preboljele koronavirus i kako ih liječiti
U Hrvatskoj je do sada više od 280.000 ljudi preboljelo koronavirus. No veliki broj preboljelih trpi razne posljedice, to jest mnogi pate od tzv. post-covid simptoma. Tih simptoma ima puno, nisu svi jednako teški, traju i do šest mjeseci, a za mnoge od njih potrebno je i bolničko liječenje. Stoga je nedavno iz Kliničke bolnice Dubrava, u kojoj se liječi najveći broj oboljelih od koronavirusa u Zagrebu, stigla informacija o osnivanju odjela za liječenje post-covid simptoma. O tome, kao i o stanju u toj bolnici, Zagreb News je razgovarao s Ivicom Lukšićem, ravnateljem KB-a Dubrava.
ZG News: Kakvo je stanje u KB-u Dubrava, koliko imate pacijenata, imate li dovoljno lijekova i kada očekujete da bi se mogao dogoditi vrhunac broja hospitaliziranih?
U KB-u Dubrava trenutno je hospitalizirano nešto više od 360 bolesnika. Lijekova unatoč postojećim problemima ima dovoljno i ni u jednom trenutku nije bilo dovedeno u pitanje adekvatno liječenje svih bolesnika potrebnim lijekovima. Prema trenutnim epidemiološkim kretanjima i dosadašnjem iskustvu, očekujemo da će broj hospitalizacija još rasti do konca travnja.
ZG News: Postoji li mogućnost da se zbog velikog broja oboljelih ponovno otvori stacionar u Areni Zagreb?
Stacionar u Areni Zagreb se u drugom valu epidemije pokazao korisnim u smislu rasterećenja zdravstvenih ustanova tijekom najvećeg pritiska na bolnički sustav i to prije svega na Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević i KB Dubrava. U ovom trenutku nema potrebe za otvaranjem dodatnih kapaciteta u Areni, no u slučaju povećanog priljeva bolesnika postoji i ta mogućnosti.
ZG News: Zašto u trećem valu pandemije ima manje preminulih pacijenata među onima koji završe na bolničkom liječenju?
Prema dosadašnjim podacima iz KB-a Dubrava, smrtnost u trećem valu je ipak manja u odnosu na drugi val epidemije tijekom zimskih mjeseci. Smanjenje smrtnosti posljedica je sve više hospitaliziranih bolesnika u dobi od 40 do 65 godina, a nerijetko i mlađih osoba, za razliku od drugog vala kada je prosječna dob bolesnika liječenih u našoj bolnici bila 72 godine. Unatoč tome što se u skupini bolesnika mlađe životne dobi također događaju brza respiratorna pogoršanja, uključujući i potrebu za mehaničkom ventilacijom, njihova prognoza je ipak bolja u smislu bržeg oporavka kao i preživljenja na respiratoru.
ZG News: Koliki postotak izliječenih od koronavirusa se žali na posljedice?
Intenzitet simptoma kod bolesnika ranije liječenih od covida-19 je različit, od blagih do vrlo intenzivnih. Prema dosadašnjim podacima iz KB-a Dubrava, od 60 do 80 posto hospitalno liječenih bolesnika navodi simptome u post-covid periodu, s napomenom da oko 40 posto bolesnika ima, u prosjeku, istovremeno prisutno više simptoma, od 6 do 10.
ZG News: Koje su najčešće posljedice na koje se pacijenti žale i koliko traju?
Najčešće posljedice su opći umor i osjećaj nedostatka zraka, iako su zabilježeni brojni drugi simptomi poput glavobolje, nesanice, poremećaja pamćenja, mišićne slabosti, neregulirane arterijske hipertenzije i ostali. Uglavnom traju 2-3 mjeseca nakon akutnih simptoma, a neki su prisutni i duže.
ZG News: Koje su najteže posljedice i koliko su učestale?
Najteže posljedice koje su povezane s preboljenom bolesti covid-19 su embolija plućnih krvnih žila, ali su moguće i komplikacije u krvožilnom sustavu drugih organa te fibroza pluća kao posljedica dugotrajne upale pluća.
ZG News: Koliko je izgledno i kada bi se mogao otvoriti odjel za liječenje pacijenata s post-covid simptomima?
Post-covid sindrom je sve veći problem i sigurno je da će u vremenu koje je pred nama biti neophodno otvaranje i odjela za liječenje tih bolesnika. Već smo poduzeli radnje u smislu preuređenja pojedinih odjela unutar KB-a Dubrava kako bismo omogućili prostorne kapacitete i optimalne uvjete za liječenje takvih bolesnika. Za sada se takvi bolesnici zbrinjavaju putem post-covid dnevne bolnice KB-a Dubrava.
ZG News: Pojavljuju li se post-covid simptomi i kod osoba koje su preboljele koronu s lakšom kliničkom slikom?
Nažalost, kod bolesnika koji su imali blagi oblik bolesti mogu sporadično nastati spomenute vrlo ozbiljne komplikacije bolesti, a simptomi iz spektra post-covida su također učestali.
ZG News: Koji su kod njih najčešći, a koji najteži simptomi?
Razlika je uglavnom u broju simptoma. Oni bolesnici koji su hospitalizirani zbog bolesti covid-19 imaju u prosjeku veći broj post-covid simptoma. Pojačan umor i zaduha su najčešći simptomi i u ovoj skupini bolesnika.
ZG News: Kako bi izgledalo liječenje posljedica na vašem odjelu? 
Bolesnike s post-covid simptomima koji zbog dugotrajne upale pluća zahtijevaju prolongiranu terapiju kortikosteroidima u svakom bi slučaju trebalo hospitalizirati kako bi u kratkom vremenskom periodu obavili svu potrebnu dijagnostičku obradu. Također se isto odnosi i na bolesnike sa sumnjom na emboliju ogranaka plućne arterije koja uglavnom zahtijeva dugotrajno liječenje. Jednako tako, bolesnicima koji iz objektivnih razloga ne mogu provoditi fizikalnu terapiju može se na ovaj način omogućiti brža rehabilitacija i oporavak. Brojne komplikacije nastale zbog neregulirane arterijske hipertenzije i šećerne bolesti nerijetko zahtijevaju hospitalizaciju. U konačnici, osim internističke i pulmološke simptomatologije, brojni su neurološki simptomi pa je potrebna dodatna dijagnostička obrada i liječenje.

Komentiraj