Ravnatelj HRT-a nazvao neosnovanim tvrdnje djelatnice o seksualnom uznemiravanju

Nakon otkrića Nacionala koji u novom broju donosi ispovijest novinarke HRT-a koja je prijavila seksualno uznemiravanje u toj kući te prozvala urednice za neprimjeren odnos prema trudnim novinarkama i majkama male djece, reagirali su iz HRT-a, ali tek nakon što su Maja Sever, sindikalna povjerenica, i Sanja Mikleušević Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva na javnoj radioteleviziji,  zatražile osnivanje neovisnog Povjerenstva. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u reagiranju je, vezano za medijske napise kojima se ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić proziva za navodno seksualno uznemiravanje novinarke, poručio da je “uvidom u sve okolnosti i činjenice, utvrđeno da tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane”.

EKSKLUZIVNO: Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja, on optužbe demantira, ravnatelj HRT-a mu vjeruje

Ranije u utorak, nakon što je Nacional objavio tekst o seksualnom uznemiravanju na Hrvatskoj radioteleviziji, su Maja Sever i Sanja Mikleušević Pavić, od Nadzornog odbora i glavnog ravnatelja HRT-a zatražile osnivanje neovisnog Povjerenstva koje bi zaprimalo prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

“Nakon objave teksta u Nacionalu iz kojeg je vidljivo da Uprava HRT-a sama provodi i donosi presude u slučajevima seksualnog uznemiravanja te iz kojeg je vidljivo da tijekom tog postupka krše niz pravila postupanja i ne štite žrtvu već je dodatno viktimiziraju, zahtijevamo da pod hitno osnujete neovisno Povjerenstvo po uzoru na druge institucije koje se susreću s ovim problemom, koje će, uz jamstvo anonimnosti, zaprimati prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u”, ističe se u priopćenju objavljenom na stranicama HND-a.

Nakon članka u Nacionalu: Maja Sever i Sanja Mikleušević Pavić traže osnivanje neovisnog Povjerenstva na HRT-u

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u reagiranju je dodatno pojasnio: “Vezano uz navode djelatnice HRT-a o navodnoj nemoralnoj ponudi, naglašavamo kako je urednica Informativno medijskog servisa HTV-a (IMS-a)  kao nadređena odgovorna osoba, odmah po saznanju o mogućem uznemiravanju o tome obavijestila nadređene koji su proveli sve potrebne radnje u svrhu provjere navedenih tvrdnji. Uvidom u sve okolnosti i činjenice, utvrđeno je da navedene tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane”.  Pritom je naveo i da HRT odbacuje i optužbe o diskriminaciji trudnica i naglasio  kako je djelatnica koja se poziva na diskriminaciju, upravo tijekom trudnoće primljena u stalni radni odnos.

“Hrvatska radiotelevizija ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja ili uznemiravanja po spolnoj i bilo kojoj drugoj osnovi, te suosjeća sa svakom osobom koja je doživjela neki oblik neugodnosti na radnom mjestu ili u privatnom životu”, navodi se reagiranju.

Tvrdnje o seksualnom uznemiravanju odbacio je i prozvani ravnatelj Mislav Stipić. “Nije bilo nikakvih neprimjerenih ni poruka ni susreta niti sam joj se ‘uvaljivao’”, kazao je Stipić za Nacional.

 

 

Komentiraj