Ravnatelj Doma zdravlja: “Svaka ordinacija obiteljske medicine će dobiti 40 doza cjepiva”

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Miroslav Hanževački objasnio je u utorak za N1 kako će biti organizirano cijepljenje po ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

Hanževački je rekao da su svi zapravo sretni što su došli do faze cijepljenja šire populacije. “Značajan je zadatak pred svim obiteljskim liječnicima. Mi se organiziramo kako bi od ponedjeljka svaki tim obiteljske medicine bio spreman. Svaka ordinacija obiteljske medicine će dobiti 40 doza. To je ono što smo sigurni i što je Nastavni zavod za javno zdravstvo odredio. Međutim, dolaze nove količine, tako da vjerujemo da će to biti početak kojem ćemo se prilagođavati”, rekao je.

Prioritete koje je odredio Hrvatski zavod za javno zdravstvo svaki od obiteljskih liječnika najbolje će procjenjivati sam. Kaže kako će postojati mogućnost odabira cjepiva, no ono će biti ograničeno.

“Moram reći da uistinu pozivamo sve da se naprosto uključe u cijepljenje, jer su sva cjepiva sigurna. Neće biti nikakve razlike od tima do tima i od ustanove do ustanove. To je uloga Zavoda za javno zdravstvo da svaki tim dobije jednake doze. Zasad će to biti najviše AstraZenece, pa onda Moderne”, kaže Hanževački.

Ističe da se svi moramo držati elemenata koje znamo, te podsjeća da je cjepivo AstraZeneca registrirano za sve starije od 18 godina.

O viška dozama cjepica, Hanževački kaže: “Ukoliko se pokaže situacija da netko ne dođe, liječnik ima mogućnost uključiti nekoga iz istog stupnja prioriteta”, rekao je i dodao da je cilj da se procijepi što veći dio populacije. “Pitanje je trenutka kad će netko doći na red za cijepljenje”, ističe.

Pozvao je sve građane da u kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom dogovore točan termin za cijepljenje.

Komentiraj