Rave The Planet želi techno prijaviti kao nematerijalnu kulturnu baštinu

Neprofitna organizacija Rave The Planet sa sjedištem u Berlinu, posvećena umjetnosti, kulturi i ljubavi prema elektroničkoj glazbi, zatražila je od njemačkih vlasti da zaštite techno pri UNESCO-u kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Rave The Planet traže status svjetske baštine UNESCO-a za berlinsku techno kulturu nakon što je procijenjeno da je u posljednjem desetljeću zatvoreno 100 noćnih klubova u kojima je svirala techno glazba. Naime DJ-i, organizatori festivala i obožavatelji elektroničke glazbe nastoje osigurati status svjetske baštine pri UNESCO-u za berlinsku techno kulturu usred straha da će se boriti za opstanak.

Grupu za spomenutu kampanju formirao je Matthias Roeingh aka Dr Motte, DJ koji je osnovao Love Parade, jedan od najvećih svjetskih festivala elektroničke glazbe koji je debitirao kao technoparada političkog mira u Zapadnoj Njemačkoj u ljeto 1989. prije pada Berlinskog zida. Berlin je usvojio izvorni glazbeni žanr iz Detroita, kroz brojne poslijeratne napuštene bunkere, elektrane i tvornice pružajući brojnoj publici bijeg kako bi plesali uz glazbu koja je pratila ponovno ujedinjenje nacije u kasnim 80-ima. Nedavno je procijenjeno da je upravo ta kultura ugrožena. Sky News je nedavno izvijestio da je zatvoreno oko 100 klubova u posljednjem desetljeću, uz podatak da će vrijednost gradskih nekretnina i utjecaj pandemije COVID-a i dalje ugrožavati stabilnost berlinskog techna. Klubovi bi dobili dodatnu zaštitu prema zakonima o planiranju, a postojao bi i pristup subvencijama i drugim sredstvima ako bi se dodijelio status koji traže od UNESCO-a.

DJ iz Detroita, Alan Oldham, koji živi u Berlinu i podržava kampanju Rave the Planet, rekao je za Observer da bi priznanje od Unesca pomoglo u zaštiti ključnih mjesta. “Unescova zaštita bi uvelike doprinijela održavanju tog starog duha. Naslijeđeni prostori poput Tresora i Berghaina, na primjer, bili bi zaštićeni kao kulturne znamenitosti. Toliko se mjesta zatvorilo u samo sedam godina koliko sam ovdje živio. U drugim gradovima bi to bio prirodni klupski ciklus na djelu, ali Berlin je drugačija vrsta mjesta, gdje su klupske i kreativne scene valuta grada.”

Peter Kirn, DJ i glazbeni producent iz Berlina, dodao je i slijedeće: “Ovu glazbu doslovno možete čuti kako udara iz svih kutova. Stvarno posvuda. U drugim gradovima ljudi ne bi prihvatili glazbu koja je stvarno teška ili čudna i puna sintesajzera i stvarno brutalnih, iskrivljenih bubnjarskih ritmova. Ne možete to svirati u špici u klubu, a kamoli za ručkom. A ovdje je potpuno prihvatljivo to svirati za ručkom.”

UNESCO obično dodjeljuje takav status opskurnijim glazbenim pokretima ili praksama, kao što su slovačka kultura gajdi, irska harfa i tibetanska opera, no i reggae je dodan na popis nematerijalne kulturne baštine 2018. godine. Početkom ove godine, gotovo jednoglasno je izglasano da se promjeni status berlinskih klubova sa živom glazbom i zabavom u mjesta od kulturnog značaja.

 

 

Komentiraj