Ratovi zvijezda – Epizoda I: Fantomska prijetnja bio je četvrti po redu snimanja, ali prvi po kronološkom redu sage

Ratovi zvijezda – Epizoda I: Fantomska prijetnja (Star Wars Episode I: The Phantom Menace) je epski znanstveno-fantastični film kojeg je napisao i režirao George Lucas. To je četvrti snimljeni film iz sage Zvjezdanih ratova, ali prvi po kronološkom redu događaja te prvi iz tzv. prequel trilogije serijala. Fantomska prijetnja također je označila povratak Lucasa filmskoj produkciji nakon njegove 22-godišnje redateljske stanke; radi se o njegovom sveukupno četvrtom redateljskom uratku. Film je svoju kino distribuciju započeo 19. svibnja 1999. godine, šesnaest godina nakon premijere prethodnog filma iz sage Zvjezdanih ratova – Povratak Jedija (1983. godine).

Lucas je produkciju ovog filma započeo nakon što je zaključio da je tehnologija filmskih vizualnih efekata napredovala do razine onoga što je on želio vidjeti u četvrtom filmu sage. Snimanje filma odvijalo se tijekom 1997. godine (započelo je 26. lipnja 1997.) na raznim lokacijama koje su uključivale filmske studije Leavesden i pustinju u Tunisu. Specijalni efekti u filmu sadržavali su dugačke kompjuterski-generirane sekvence (CGI), a neki likovi i lokacije bile su u potpunosti digitalizirane te nisu postojale u stvarnom svijetu.

Radnja filma prati Jedi viteza Qui-Gon Jinna i njegovog učenika Obija-Wan Kenobija koji prate i štite kraljicu Amidalu tijekom njezinog putovanja s planeta Naboo na planet Coruscant u nadi da će pronaći mirovno rješenje za međugalaktički spor oko uvođenja trgovačkog poreza. U filmu se također upoznajemo i s mladim Anakinom Skywalkerom prije nego što je postao Jedi vitez, a portretiran je kao mladi dječak-rob koji se čini neobično ispunjen snagom Sile; u isto vrijeme vitezi se moraju suprotstaviti tajanstvenom povratku Sitha.

Komentiraj