RATNI ZLOČINI U IRAKU: Rusija optužuje međunarodnu koaliciju

FaH

Ruska vojska optužila je u subotu međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države da je odgovorna za “ratne zločine” zbog udara u Iraku i pogibije civila blizu Kirkuka, na sjeveru zemlje.

U petak je 15 žena poginulo u zračnom napadu na Dakuk, 50 km od Kirkuka, rekli su lokalni dužnosnici.

Vojni glasnogovornik Igor Konačenkov je u priopćenju upozorio na više desetaka poginulih civila, među kojima ima žena i djece u jednom gradu u kojem nije nazočna skupina Islamska država, prema informacijama kojima raspolaže ruska vojska.

“Više puta smo primijetili smrtonosne napade koji predstavaljaju ratne zločine i oni su postali svakodnevna rutina zrakoplovstva međunarodne koalicije”, rekao je.

“Prečesto su vjenčanja, pogrebi, bolnice, policijske stanice i humanitarni konvoji na udaru koalicije”, istaknuo je.

Europska unija i francuski predsjednik Francois Hollande su posljednjih dana optužili Rusiju za “ratne zločine” tijekom ruskih zračnih napada na Alep, u kojima su stradali brojni civili do uspostave humanitarnog primirja u četvrtak.

To primirje je službeno završilo u subotu u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu i ruska vojska nije spomenula da će biti produženo.

Ruska vojska je precizirala da pozorno prati stanje u Iraku i da je u posljednja 24 sata zabilježila 22 preleta koalicije i bespilotnih letjelica koji su izveli 19 napada na irački teritorij.

Komentiraj